Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:22 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 26 Дек, 2008 5:04 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Следпразнично и антимахмурлучно... :P


ИНТЕРЕСНА ФЮЖЪН КРЕМСУПА ОТ КАРФИОЛ, БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ И КАШКАВАЛ

ПРОДУКТИ:

1 малка глава карфиол (около 500 г.)
150 г. кашкавал или твърдо сирене
8 бр. брюкселско зеле
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. масло
1/2 ч.л. сол
щипка смлян бял пипер
около 1 - 2 с.л. настърган пармезан за поръсване

Карфиолът начупваме или нарязваме на ситни парчета (защото и без това ще го пасираме), заливаме го с 1,5 л. гореща вода и го оставяме да заври и да се вари поне 30 мин.на слаб огън с 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. сол.
Докато карфиолът се вари, си приготвяме 10 зелчици брюкселско зеле.
150 г.твърдо сирене тип "Чедър","Кефалотири", или твърдо и добре узряло козе сирене нарязваме на пластинки, дебели по около 5-6 мм. и запичаме на грил-тиган, открита скара или, в краен случай, на тефлонов тиган. За да сме сигурни, че няма да се разтопи и залепне по време на печенето, го оставяме предварително за 1 ч. във фризера, а преди запичането ги напудряме леко с брашно.
Запечените плочки сирене оставяме да изстинат напълно и ги нарязваме на ивички или кубчета.
Отцеждаме сварения карфиол (като запазваме бульона) и го пасираме с пасатор до гладка каша. Връщаме обратно отцедения бульон и разбъркваме. Гъстотата на супата определяте само вие, по вкус. Ако ви се види по-гъста от това, което искате, просто добавете гореща вода, а ако е по-рядка - няма спасение, затова внимавайте още от началото...
Оставяме да заври като често разбъркваме. Добавяме брюкселското зеле и варим 8 мин.
Сваляме от огъня, добавяме 1/2 ч.л. качествено краве масло за аромат, разбъркваме и оставяме 15 мин. да поизстине.
В подходящ за пасатора дълбок съд сипваме 5 с.л. от супата и 2 с.л.зехтин, поръсваме с малко смлян бял пипер и пасираме добре. Връщаме обратно в супата и разбъркваме.
Сервираме супата гореща.
При сервиране на дъното на чинията поставяме от парченцата запечено сирене, наливаме от супата, подправяме с 1-2 капки лимонов сок и поръсваме с малко настърган пармезан.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB