Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:25 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Дек, 2009 6:30 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Тази рибена супа е характерна за северозападна България. Прави се с речна риба.

речна риба
лук на кръгчета
зелени чушки
домат/и разполовени
морков/и нарязани по дължина
олио
сол, пипер, девисил

Всички продукти се пекат на скара. Ако трябва, някои се мацват с малко олио.
Рибата се обезкостява. Чушките и доматите се белят.
Всичко се нарязва на парчета - както ви харесва. Чушките могат да се накъсат на парченца по дължина.

Заливат се с вода, количеството - до желана гъстота, и се оставя да заври. Добавя се олио, подправки на вкус. Вари се кратко време, колкото да се смесят ароматите. Сервира се с лимон.

Зеленчуците могат да бъдат по ваш избор.


По същия начин може да направи супа с пиле. Парчетата пиле не се пекат на скарата до готовност, а докато получат приятна коричка и аромат. После първо те се слагат да се варят, и когато са вече готови се добавят останалите зеленчуци. Като зелена подправка може да се добави малко джоджен и/или магданоз. Може да се сгъсти с фиде.

При липса на скара и двете супи могат да се направят, като всички продукти се сложат в тава и се запекат на грил реотан.

Вкусът и ароматът са невероятни от предварителното печене на продуктите.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2009 8:03 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
IPA написа:
Тази рибена супа е характерна за северозападна България. Прави се с речна риба.

речна риба
лук на кръгчета
зелени чушки
домат/и разполовени
морков/и нарязани по дължина
олио
сол, пипер, девисил

Всички продукти се пекат на скара. Ако трябва, някои се мацват с малко олио.
Рибата се обезкостява. Чушките и доматите се белят.
Всичко се нарязва на парчета - както ви харесва. Чушките могат да се накъсат на парченца по дължина.

Заливат се с вода, количеството - до желана гъстота, и се оставя да заври. Добавя се олио, подправки на вкус. Вари се кратко време, колкото да се смесят ароматите. Сервира се с лимон.

Зеленчуците могат да бъдат по ваш избор.


По същия начин може да направи супа с пиле. Парчетата пиле не се пекат на скарата до готовност, а докато получат приятна коричка и аромат. После първо те се слагат да се варят, и когато са вече готови се добавят останалите зеленчуци. Като зелена подправка може да се добави малко джоджен и/или магданоз. Може да се сгъсти с фиде.

При липса на скара и двете супи могат да се направят, като всички продукти се сложат в тава и се запекат на грил реотан.

Вкусът и ароматът са невероятни от предварителното печене на продуктите.

Благодаря ти за рецептата за тази саламура, живял съм дълги години в Ботевград, а съпругата ми беше от Тетевен, където тази саламура беше традиционно ястие.
Единственият пропуск, който съзирам е липсата на съществено важен елемент - препечена на котлон суха люта чушка, пусната в саламурата или цяла или стрита. Освен това, в крайдунавските градчета и селца тази саламура задължително се прави с възможно най-различни видове речна риба, макар че това трудно може да се осъществи във вътрешността на страната ни.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB