IPA написа:
Тази рибена супа е характерна за северозападна България. Прави се с речна риба.
речна риба
лук на кръгчета
зелени чушки
домат/и разполовени
морков/и нарязани по дължина
олио
сол, пипер, девисил
Всички продукти се пекат на скара. Ако трябва, някои се мацват с малко олио.
Рибата се обезкостява. Чушките и доматите се белят.
Всичко се нарязва на парчета - както ви харесва. Чушките могат да се накъсат на парченца по дължина.
Заливат се с вода, количеството - до желана гъстота, и се оставя да заври. Добавя се олио, подправки на вкус. Вари се кратко време, колкото да се смесят ароматите. Сервира се с лимон.
Зеленчуците могат да бъдат по ваш избор.
По същия начин може да направи супа с пиле. Парчетата пиле не се пекат на скарата до готовност, а докато получат приятна коричка и аромат. После първо те се слагат да се варят, и когато са вече готови се добавят останалите зеленчуци. Като зелена подправка може да се добави малко джоджен и/или магданоз. Може да се сгъсти с фиде.
При липса на скара и двете супи могат да се направят, като всички продукти се сложат в тава и се запекат на грил реотан.
Вкусът и ароматът са невероятни от предварителното печене на продуктите.
Благодаря ти за рецептата за тази саламура, живял съм дълги години в Ботевград, а съпругата ми беше от Тетевен, където тази саламура беше традиционно ястие.
Единственият пропуск, който съзирам е липсата на съществено важен елемент - препечена на котлон суха люта чушка, пусната в саламурата или цяла или стрита. Освен това, в крайдунавските градчета и селца тази саламура задължително се прави с възможно най-различни видове речна риба, макар че това трудно може да се осъществи във вътрешността на страната ни.