Много вкусна, лесна и бърза супичка.
За 4 порции:
300 г картофи
1 средноголям морков
1 глава кромид лук
1 бр. дафинов лист
по желание 50-60 г замразен или пресен грах (не ползвам консервиран, но ако го харесвате - няма причина да не сложите)
200 мл прясно мляко (сложих 2 с.л. сухо, разредено с бульона от зеленчуците)
1 с.л. масло или зехтин
Морковите и лука се почистват и нарязват на дебели и широки шайби. Запичат се в нагорещен сух тиган, докато станат златисти.
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Слагат се в тенджера, към тях се добавят запечените моркови и лук и се заливат със студена и леко подсолена вода.
Супата се вари на силен огън, докато заври, след това се посолява още веднъж, добавя се даф. лист, огънят се намалява и се оставя да къкри, докато омекнат картофите.
Бульонът се отлива и зеленчуците се пасират на пюре. Разреждат се с горещо мляко, прибавя се маслото и се долива бульон, докато се стигне до желаната гъстота.
Готовата супа се поръсва с бял пипер и се поднася с крутони.
Крутони:
4 филийки хляб за тостер
1/2 - 1/3 кубче бульон (най-готино е с гъбения на Кнор, ама вече не го внасят)
1 с.л. зехтин
Изрязва се кората на филиите и хлябът се нарязва на кубчета. Запича се в сух тиган (същия, в който са запечени зеленчуците

). Върху хляба се натрошава бульончето и се поръсва зехтинът.
Веднага се оттегля от огъня, не се оставя да се пържи.