300 гр. броколи
1 малък карфиол
1 стрък праз
1 стрък пресен чесън
2 стръка пресен лук
1 морков
1 сл масло
1 л пилешки бульон
125 мл течна сметана, може и Creme fraiche
2 големи щипки едро нарязан магданоз (под "големи" разбирам хванати с три пръста)
сол и черен пипер
2-3 капки табаско
Броколито, карфиолът, морковът и нарязаният на едро праз се варят 20-тина минути в подсолена вода. Не изхвърляйте водата!
Отделно в тиганче задушавам в масълце лука и чесъна, нарязани на ситно.
Сварените зеленчуци се пасират с пасатор, като се добавя малко от водата, в която са варени. След това доливам бульона и оставям да къкри 10-тина минути. Подправям със сол и черен пипер, капвам табаско за разкош и махам от огъня. След сервиране поръсвам във всяка чиния малко магданоз за украса.
"Неразумните"

слагат и крутони...
Върви с добре изстудено сухо бяло вино, например Траминер.