Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:01 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 29 Мар, 2005 9:00 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Хора, как така сте пропуснали? Аз аматьора да пиша как се прави! Но явно трябва, че преди няколко дни чух рецептата на една "домакиня" и свят ми се изви.
Първо едно уточнение - не давам пропорции, защото шкембето винаго го готвя "на око".
В тенджера под налягане слагам предварително очистеното шкембе към кило. Доливам вода, така че да го покрие 2-3 пръста. Добавям не повече от 1/3 с.л. сол, стягам капака и слагам на котлона. Като почне да "фъшка" намалям огъня и чакам 30-40 мин. След това махам тенджерата от котлона и я оставям да си "почива" затворена още толкова време. Отварям я и в плитка тава вадя шкембето да поистине. После го нарязвам на парчета примерно 1.5х1.5 см. Не се морете да ползвате нож за нарязването. Става, но доста по-бавно. Аз, пък и жена ми, ползваме шивашки ножици. Нарязаното шкембе връщам при бульона в тенджерата и за момент го забравям. В широк и дълбок тиган слагам една бучка масло, примерно 1/2 пакетче, въпреки че за шкембе предпочитам мандраджийско, което е леко солено. Разтапям го на слаб огън и добавям към една равна с.л. червен пипер. Съвсем за кратко го бъркам в маслото, защото лесно прегаря и после нагарча. Добавям от 1/2 до 3/4 л. прясно мляко. Усилвам огъня и бъркам докато млякото започне да кипва. В този момент го ливвам в тенджерата, местя я на котлона и възварявам още веднъж. Ready.
Предполагам знаете, прави се чесън с оцет, пиперницата с млени сухи много люти чушки седи готова, ракията (ако не е сутрин) ;) е студена.....


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 29 Мар, 2005 5:53 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Крис, свиркай следващия път като готвиш шкембе. Идвам!


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 12 Апр, 2005 9:23 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
За мен шкембето не е ядене, а ритуал. Като по-млад ми се е струвало най-ужасното ядене. Нооо...откакто разбрах, че като влезем в Европейската общност ще ни го забранят - ела да видиш. И винаги като се връщаме от катерене се шмугваме в някоя елитна шкембеджийница, където го консумираме с препечени филийки и бира))) Някои ще оспорят, че не било здравословно, но веднъж се живее.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 13 Апр, 2005 11:35 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Jasen написа:
За мен шкембето не е ядене, а ритуал. Като по-млад ми се е струвало най-ужасното ядене. Нооо...откакто разбрах, че като влезем в Европейската общност ще ни го забранят - ела да видиш. И винаги като се връщаме от катерене се шмугваме в някоя елитна шкембеджийница, където го консумираме с препечени филийки и бира))) Някои ще оспорят, че не било здравословно, но веднъж се живее.


Със сигурност няма да ни го забранят, защото ще трябва да забранят и на испанците, италианците и баварците да си го хапват. А ония като надигнат един ми ти вой, ела да видиш! Много обичам разни такива вестникарски писания, дето само всяват паника и страх. :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 13 Апр, 2005 9:35 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Е в Регенсбугг вече са забранили наденичките щот се правели в свински чревца или нещо подобно. ((( Ама на германците не им пукало и явно си плащат глобите. Отговорили им на ония от ЕО - ние сме ги измислили тия наденички - вие ще ни учите как да ги правим!!!
С Алеко явно сме събратя по перо - той пише бързо, а аз грозно :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 18 Апр, 2006 7:14 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Страстен обожател съм на шкембето и то точно в този вариант - никакви брашна и пр. глупости... Обаче домочадието не вкусва, та се налага само по кръчми да го ям... Един продавач на кладница ме открехна, че ако с нея (нарязана като шкембе) се замени шкембето в същата рецепта, се получава приблизително нещо подобно. Стана страхотно, наистина! Е, не е онази прелест, но дори има подобен аромат.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 19 Апр, 2006 12:09 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
И у нас това е предпочитаната рецепта.
Но, никога не минавам с 1 кг шкембе, поне 2 - 3, така има и за запечено с гъби и кашкавал, и за фризера пликче за още една такава доза.
:P

В щатско се продава масово. Е, ядат го мексиканците - една от най-популярните им супи е менудо.

:lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 17 Май, 2006 10:11 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Аз слагам и един кокал да се вари за аромат и става много вкусно.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Яну, 2007 11:26 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Кокал или краче? :roll:
Чух за краче като вариант. Днес ще правим шкембе и съм приготвила и на кученцето едно парченце да си двака и той :P


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Яну, 2007 12:34 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
ROSSI ROSSI написа:
Кокал или краче? :roll:
Чух за краче като вариант.

Краче от какво? Ако е свинско, става адски мазно :puke:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Яну, 2007 12:40 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
to4ica написа:
ROSSI ROSSI написа:
Кокал или краче? :roll:
Чух за краче като вариант.

Краче от какво? Ако е свинско, става адски мазно :puke:

Естествено че телешко краче. Само дето незнам какво куче ще може да го изджвака.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Яну, 2007 12:48 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Kabal написа:
Естествено че телешко краче.

Питам за сигурност, щото и свинския вариант ми се наложи да опитам веднъж. В Полша пък имат вариант с прибавка на свински опашки - още по-гадно.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Яну, 2007 1:01 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Kabal написа:
to4ica написа:
ROSSI ROSSI написа:
Кокал или краче? :roll:
Чух за краче като вариант.

Краче от какво? Ако е свинско, става адски мазно :puke:

Естествено че телешко краче. Само дето незнам какво куче ще може да го изджвака.

Кучето ще поджвака от шкембето /понеже кучето е още малко/ :facelick: :lolly:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 3:46 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Направих я тази чорба и си стана цяла история...

Най-напред взех агнешко шкембе, уж се варяло по-малко. После се оказа, че шекмбето не е от агне (имаше доста трева по него) и доста време го чистих (но не по технологията на Крис, че не ми се купува друга пералня).

Сложих го да се вари в гигантската тенджера под налягане със съвсем малко вода. По едно време клапанът за парата се запуши от пяната и тенджерата започна да пръска, да подскача върху котлона и да издава страшни звуци. УплашИх се! Бавно и леко, като сапьор, се примъкнах към печката, изключих котлона и внимателно отворих капака. Шкембето не беше сварено.

Реших да продължа с обикновен капак и пуснах котлона на 5. Малко след това спряха тока.

Ядосах се и изключих котлона. Отидох да си прибера детето от училище, после трябваше да го водя на разни места и като се прибрахме вечерта, реших да досготвя шкембето. То се оказа почти сварено и ставаше за ядене.
Но не беше най-прекрасната шкембе чорба на света :cry:

Надявам се следващият път да имам по-голям късмет, не се отказвам лесно ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 3:51 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Аз кат' приказвам за вътрешности... :P


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 4:49 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не съм виждала да се продават неизчистени шкембета, Биски купешко ли беше.

Агнешкото шкембе е много малко като размер и грамаж. И за малко супа си трябват поне 2 - 3 броя.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 4:54 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Купешко, замразено, 4 броя - 1.5 кг. С тревица по него :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 5:04 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ще ни кажеш ли ушенце или в черния списък фирмата производител ако си я запомнила.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 5:49 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Едно магазинче на пазара на Младост - 1, продава се насипно.

Не ме притеснява, че трябва да се чисти - като купувам вътрешности, имам предварителната нагласа за чистене. Ядосах се, че не беше агнешко, а се продаваше за такова. И ме вбеси това, че не се справих с варенето, иначе самото шкембе миришеше много вкусно.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 6:14 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
А какво беше, ако не агнешко? Овчо?


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 6:17 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Овчо?

Вероятно. Или овнешко.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 22 Фев, 2008 7:51 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
С тези размери - по-скоро шилешко. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 23 Фев, 2008 11:22 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Май, 2006 9:26 am Съб
Мнения: 329
Трябва да е било някакво много старо щото са агнетата са малки. За мен класиката си е с телешко, скоро правих и стана перфектно. А най добре става като сварите едно шкембе в тенжера под налягане и го изватите и запечете в тавичка с масло и червен пипер. А във същата вода сварите още едно. Чорбата става много по хубава.


 Profile  
 
 Рецепта: Шкембе чорба
Сготвено на: 06 Юли, 2008 3:51 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Юли, 2008 3:48 pm Нед
Мнения: 2
Location: София
Още съм начинаеща в готварството, но днес направих първата си шкембе чорба по твоята рецепта и стана страхотна :)
Благодаря много :Ь


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Шкембе чорба
Сготвено на: 09 Юли, 2008 8:58 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Kriss написа:
Предполагам знаете, прави се чесън с оцет, пиперницата с млени сухи много люти чушки седи готова, ракията (ако не е сутрин) ;) е студена.....


И настърган хрян, заедно с оцета и чесъна.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 26 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB