Това е една от многото версии на любимата ми супа. Не я поствам в международната кухня, защото е по-скоро авторска (

а пък не ми е удобно да искам раздел 'Кухнята на biskvitka', още повече, че в нея ще има 2-3 рецепти

)
500 г прясно бяло зеле (вече се продава целогодишно)
4 големи картофа (или 6 средни)
2-3 моркова
1 средноголяма глава цвекло
1/2-1 ч.ч. грах - замразен или от консерва
Може да се сложи и зелен фасул, като се намали количеството грах
100-200 г сланина
2 пушени кренвирша
1-2 печени чушки
1 с.л. доматено пюре
лук, целина, копър, магданоз и чесън на вкус
3 литра бульон - истински костен или от кубчета
Зеленчуците се нарязват - цвеклото на дълги и тънки пръчици, морковите - на кръгчета, зелето - на много тънки лентички ( с помощта на специално ренде, робот или съпруг), картофите - като за пържене - на четвъртити, дълги и тънки колкото малкия ви пръст, парченца. Сланината се нарязва на кубчета и се запържва. Всички останали зеленчуци, без картофите, също се запържат поотделно. Цвеклото може да се
изпече, ще стане още по-вкусно (и по-бързо).
Бульoнът се слага да заври и в него се пускат съставките в следната последователност - цвекло, моркови, лук, чесън, картофи, зеле, чушка, грах, сланина, кренвирш на колелца, доматено пюре, размито в малко вода, щипка захар, 1 ч.л. оцет и накрая - подправките - копър, целина и магданоз.
Сервира се със заквасена сметана.
Внимавайте, да не го преварите, зеленчуците трябва да са хрупкави.