Алеко написа:
Правя го почти по същия начин, само дето не счуквам чесъна, а го нарязвам на ситно с ножа.
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.
Счукването на чесъна до кашичка със солта има две цели: едната е максимална повърхност, т.е., с минимум чесън - максимум ароматизиране и втората - по-малко чесън, по-малко дразнене на стомаха, освен това - фино диспергираният чесън, особено в емулсия с мазнината много по-малко дразни стомаха от парченцата чесън.
Но на-важното е престояването на краставицата с осоления чесън, така краставицата се осолява, сокът и - също. При ядене се усеща много ясно по-соленичкото кубче краставица, което е много пикантно.
ptomoff написа:
Алеко написа:
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.
Зависи от маслеността на млякото, ако е от евтините млека, може и без вода, иначе при тези с 3,6% малсеност, наистина 1:1 е идеалното съотношение.
Така е, перфектното съотношение е 1:1 или при по-маслените млека 1:1,5, но маслеността на млякото никак не е за предпочитане, по-добре е да се ползва най-нискомаслено мляко, а да се добави зехтин или олио като мазнина. Орехите също са добър вариант да се добави масленост от неживотинско естество.
Между другото, аз доста често си правя таратор с марулка и пресен чесън, много ситно нарязани. Понякога капвам по 2-3 капки оцет в таратора, киселината на оцета се усеща по по-различен начин от киселината на млякото.
А също така, доста често към зелената салата добавям кисело мляко, става много вкусно.