Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 54 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next
Message
Сготвено на: 03 Апр, 2005 1:41 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Страшно обичам таратор, мога да си го хапвам с удоволствие по всяко време на годината и във всякакво количество.

Ето ви моята най-добра рецепта.

ВКУСЕН ТАРАТОР
==============

Една голяма краставица се обелва и нарязва на малки кубчета в съда, в който ще правим и съхраняваме таратора.
Обелват се 4 големи скилидки чесън, поставят се в дървено хаванче (гаванка), посипват се с 1 1/2 ч.л. сол и се счукват и стриват до гладка кашичка. Налива се 2-3 с.л. олио или зехтин и се разбива с чукалото както се разбива майонеза.
Получената чеснова майонеза се изсипва при краставиците и добре се разбърква. Оставя се така да престои поне 1/2 час.
След половин час се разбиват добре 2 кофички кисело мляко и се изсипват при краставиците.
10 изчистени орехови ядки счуквам добре в дървената гаванка и ги добавям към таратора.
Тук е моментът на сблъсък на мненията...
Аз лично обичам таратора по-рядък, но много хора го обичат по-гъст.
Аз слагам на 2 кофички кисело мляко 2 кофички вода и става приятно гъсто - нито много гъсто, нито много рядко, но тези, които обичат по-гъст таратор могат да сложат само една кофичка вода.
Съвсем накрая слагам половин връзка копър много на ситно.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 11:59 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Правя го почти по същия начин, само дето не счуквам чесъна, а го нарязвам на ситно с ножа.
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 12:17 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.

Зависи от маслеността на млякото, ако е от евтините млека, може и без вода, иначе при тези с 3,6% малсеност, наистина 1:1 е идеалното съотношение.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 4:13 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Правя го почти по същия начин, само дето не счуквам чесъна, а го нарязвам на ситно с ножа.
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.
Счукването на чесъна до кашичка със солта има две цели: едната е максимална повърхност, т.е., с минимум чесън - максимум ароматизиране и втората - по-малко чесън, по-малко дразнене на стомаха, освен това - фино диспергираният чесън, особено в емулсия с мазнината много по-малко дразни стомаха от парченцата чесън.
Но на-важното е престояването на краставицата с осоления чесън, така краставицата се осолява, сокът и - също. При ядене се усеща много ясно по-соленичкото кубче краставица, което е много пикантно.


ptomoff написа:
Алеко написа:
А съотношението 1:1 кисело мляко и вода е перфектно, според мен.

Зависи от маслеността на млякото, ако е от евтините млека, може и без вода, иначе при тези с 3,6% малсеност, наистина 1:1 е идеалното съотношение.

Така е, перфектното съотношение е 1:1 или при по-маслените млека 1:1,5, но маслеността на млякото никак не е за предпочитане, по-добре е да се ползва най-нискомаслено мляко, а да се добави зехтин или олио като мазнина. Орехите също са добър вариант да се добави масленост от неживотинско естество.
Между другото, аз доста често си правя таратор с марулка и пресен чесън, много ситно нарязани. Понякога капвам по 2-3 капки оцет в таратора, киселината на оцета се усеща по по-различен начин от киселината на млякото.
А също така, доста често към зелената салата добавям кисело мляко, става много вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2005 5:02 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На мен пък много ми харесва таратор с кефир, леко резливичко, освежаващо, мммм. Само дето вече не го внасят и не го произвеждат в България :evil:.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2005 9:09 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
А така Готин - таратор -винаги и по всяко реме на годината! Любимото ми ядене. Нови моменти за мен са 30 мин. престой на краставицата с чесъна и няколкото капки оцет. Орехите може и да ги пропусна - много тежко ми става.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2005 10:33 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Jasen написа:
А така Готин - таратор -винаги и по всяко реме на годината! Любимото ми ядене. Нови моменти за мен са 30 мин. престой на краставицата с чесъна и няколкото капки оцет. Орехите може и да ги пропусна - много тежко ми става.



Съвсем точно си усетил новото и интересното в рецептата, друг не обърна внимание...
Орехите и аз ги пропускам обикновено, и аз ги считам за тежки.
Престоят е с чесън, сол и олио, оцетът е по-късно, когато е сложено киселото мляко.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2005 9:28 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Юни, 2005 7:18 pm Съб
Мнения: 10
Тъй като все трябва някъде да се запиша, предпочитам да е тук - при любимата ми супа ;) Мога да си я ям постоянно. Моя принос към класическата рецепта са настъргани на ситно 1 - 2 /в зависимост от големината/ моркова. Вкусът е чудесен, а и самият таратор придобива прелестен розовичък цвят. Пробвайте!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 9:09 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
JnBibian, добре дошла!
А дали ще може таратора да се направи само с моркови (имам предвид без краставици)?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 10:47 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ян Бибиян, и от мен welcome! Това с морковите звучи интересно и трябва да се пробва!

Бисквитке, защо реши, че Ян Б. е жена?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 11:38 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Бисквитке, защо реши, че Ян Б. е жена?

Шесто чувство...
Мъжете обикновено не се вълнуват от цвета на храната (синът ми е изключение), освен ако не е черна като въглен (и има съответния вкус).


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 2:06 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Юни, 2005 7:18 pm Съб
Мнения: 10
biskvitka написа:
JnBibian, добре дошла!
А дали ще може таратора да се направи само с моркови (имам предвид без краставици)?


Благодаря! Шестото ти чувство е безпогрешно ;)
Що се отнася до таратора... не съм го пробвала само с моркови, но пък не виждам причина да не стане.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 2:21 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко написа:
...Бисквитке, защо реши, че Ян Б. е жена?

Шесто чувство...
Мъжете обикновено не се вълнуват от цвета на храната (синът ми е изключение), освен ако не е черна като въглен (и има съответния вкус).


Как така да не се вълнуваме! Вълнуваме се, та пушек се вдига!!!

Ама като гледам, познала си. Само ми е чудно защо една дама ще си избира мъжки прякор?


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 2:29 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
biskvitka написа:
Алеко написа:
...Бисквитке, защо реши, че Ян Б. е жена?

Ама като гледам, познала си. Само ми е чудно защо една дама ще си избира мъжки прякор?


Ян Бибиян е преди всичко дете, т.е., полът не е най-силно обусловен, а дамата най-вероятно се казва Янка (шесто чувство... :) )


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 5:50 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Юни, 2005 7:18 pm Съб
Мнения: 10
Алеко написа:
... Само ми е чудно защо една дама ще си избира мъжки прякор?

Ха де :) Да речем, че ми е останал от времето, когато интернет беше предимно мъжка територия ;)
И не се казвам Янка :P :P Личи си, че мъжете сте оперирани от 6-то чувство ;)
Много ОФФ стана. ама ....


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Юни, 2005 7:14 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Така... моркови, копър и чесън купих, обаче мляко не успях да взема; не ми се излизаше повече в това гадно време.
Май таратора ще остане за утре :(.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:25 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
JnBibian написа:
И не се казвам Янка :P :P Личи си, че мъжете сте оперирани от 6-то чувство ;)Много ОФФ стана. ама ....


Е, нали и на вас дамите трябва да оставим по нещо на този свят... :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 3:10 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Йеее! Морков в таратор! Колко интересно! Аз като ултра любител на таратора съм пробвал разни екстравагантни варианти, но за това не бях се сетил! Бибиянка да знае, че мойе да нямаме шесто чувство, ама имаме седмо - то е за хумор. И освен това можем да се ориентираме по карта :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 3:27 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И знаем кое е ляво, кое е дясно.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Юни, 2005 7:26 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Юни, 2005 7:18 pm Съб
Мнения: 10
Бравос! Ориентирани момчета сте ;)
Я кажете пробва ли някой тараторчето, че да не съм се изложила :)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2005 11:14 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не съм, нали съм на полу-полеви условия. :cry: :cry: :cry:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2005 2:17 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Image
JnBibian, много хубаво стана тараторчето! Благодаря за идеята!
Постарах се да се придържам към метода на Gotin, като не сложих само орехи и оцет. Gotin, благодаря за това, че сподели технологията (само че морковите потъмняха :-?)!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2005 4:41 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
JnBibian, много хубаво стана тараторчето!


Дано на вкус да е хубаво, защото иначе силно прилича на :puke2:...
Сакън само да не се обиди някой... :) :) :)
За да се затвърди този визуален ефект, следващият път може да сложиш и грах... :) :) :) :) :) :)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2005 8:31 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Юни, 2005 7:18 pm Съб
Мнения: 10
Хаха!
Смей се като го опиташ :) Само да не вземеш да слюноотделяш при следващия поглед върху снимката ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2005 3:46 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
JnBibian написа:
Хаха!
Смей се като го опиташ :) Само да не вземеш да слюноотделяш при следващия поглед върху снимката ;)

Че аз и сега си слюноотделям... :) :) :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 54 мнения ]  Към страница 1, 2, 3  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB