Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 11 Дек, 2018 1:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Май, 2005 4:56 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Четейки вкусотийте в този раздел и понеже много си падам точно по този вид течни ястия, ще ви предложа един мой вариант на пролетна супа. Него наистина можете да опитате само в този сезон, когато имаме изобилие от млади зеленини и пресни подправки. А пък за тези, които обичат и леща, да поуплътни вкуса - нека пробват - супер е. Не знам как ще се справя с мерките ама ще опитам.

2-3 стръка пресен лук
3-4 лъжици мазнина
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
2-3 шепи леща - според големината на тенджерата
вода

Задушавам лука в мазнината и накрая слагам брашното и червения пипер - като ги объркам 2-3 пъти изсипвам студената вода, слагам лещата и докато чакам да заври си приготвям другото дето ще го слагам вътре. А то е:

по 20-тина листа лапад и киселец,
1 шепа коприва,
1 връзка магданоз,
копър,
пресен джоджен,
2-3 листа калоферче,
ок. 20 листа див чесън,
стрък дивисил.

Всичко това се измива, нарязва и се пуска да ври, разбира се копъра най-накрая заедно с 20-тина зелени джанки. Като ми хареса на вид, посолявам, опитвам и махам от огъня. Застройвам с каймак или сметана, може и с кисело мляко, ако не ви е много кисело. Супата е страхотна и студена. Пробвайте и да Ви е сладко.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 5:19 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много интересно..леща с лапад,киселец и коприва. :) Ще се пробва!Само за джанките ще трябва да се почака,че тук са още моого зелени.: )
Докато четях се ядосвах на себе си как до сега не съм се сетила да сложа девисил на лещатата :head: .


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 5:50 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
А пък една наша роднина затваря и джанки в буркани точно за такава цел. Ще трябва да я измуфтя за един, два.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Май, 2005 11:51 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Браво, Надя, браво! И аз се присъединявам с цялото си сърце към тази рецепта. Само с брашънцето нещо не ми е ясно, но ще пробвам.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 1:10 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2004 1:55 am Нед
Мнения: 47
Надя, а това на снимката ако си го правила ти, напиши ми рецептата, че изглежда умопомрачаващо :P .


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Май, 2005 12:55 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Kriss написа:
А пък една наша роднина затваря и джанки в буркани тоно за такава цел. Ще трябва да я измуфтя за един, два.


Вероятно бурканите не са стерилизирани, а в марината.
Ако се стерилизират, дори и съвсем малко със сигурност ще се смият.
Може да се стерилизира успешно киселец, който също така успешно замества джанките в такива ястия.


 Profile  
 
 Рецепта: за джанките
Сготвено на: 11 Май, 2005 1:32 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Опитвала съм такива джанки в бурканчета - много хубави. Трябва да се разтърся - някъде бях записвала рецептата - стават и за директна консумация като туршийка. Вътре слагат копър и чесън. Все пак са стерилизирани може би много леко, колкото да се вакуумират.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB