По молба на Венци ви пускам една тортичка, която ще се появи на страниците на списанието тия дни.
Торта "Есенни листа"
Необходими продукти за 12 парчета:
за блата:
170 г /1 1/3 ч.ч. брашно
90 г 1 ч.ч. какао
1 ч.л. сода бикарбонат
250 г /1 1/2 ч.ч. пудра захар
2 бр. яйца
250 мл /1 ч.ч. прясно мляко
125 г меко масло
1 к.л. ванилова есенция или ванилин на прах
за глазиране:
2 с.л. конфитюр от кайсии
за крема:
200 г заквасена сметана
100 г течна сметана
100 г /1 ч.ч. пудра захар
1 к.л. ванилова есенция или ванилин на прах
за глазурата:
100 г натурален шоколад
100 г масло
за шоколадовите листа и пеперудата:
50 г натурален шоколад
50 г бял шоколад
какао и пудра захар за поръсване
няколко зелени листа от роза, бръшлян, лимон или други
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява заедно с какаото и содата. Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато, добавя се прясното мляко, ванилията и брашнената смес. Бърка се на бавни обороти 2 мин. и на бързи още 4 мин., докато сместа леко изсветлее и стане кремообразна. Пече се 40 мин. на 180° С във форма с диаметър 20-22 см. Изважда се от фурната, оставя се да постои 10 мин. във формата, изважда се и се охлажда върху решетка. Разрязва се хоризонтално на 2 части.
2. Заквасената сметана се разбива на бързи обороти, когато се посгъсти, се прибавят захарта, ванилията и течната сметана. Разбива се с миксера, докато кремът се втвърди достатъчно за да се маже. Долната част на изстиналият блат се маже с крема и се покрива с горната. Конфитюрът от кайсии се загрява, претрива се през сито и с него се намазва горният блат на тортата.
3. Шоколадът за глазурата се начупва на парчета и се слага да се разтопи на водна баня. Прибавя се маслото и се разбърква добре. Оставя се да се поохлади и когато започне да се сгъстява, с него се залива тортата. С шпатула се замазва добре от всички страни. Преди да се втвърди глазурата, белият шоколад се разтопява на водна баня. Внимава се да не попаднат капчици вода в шоколада, защото се пресича. От хартия за печене се приготвя корнет, като се отрязва квадрат 20 х 20 см и се завива на фуния. Шоколадът се изсипва в нея, отворът се затваря и с ножица се отрязва съвсем мъничко парченце от върха на фунията. С помощта на корнета се шприцова бяла спирала върху още меката шоколадова глазура. С клечка за зъби или бамбуково шишче се прекарват радиални линии от средата на тортата към периферията. Получава се паяжина. Запазва се остатъкът от белия шоколад в корнета.
4. Разтопява се на водна баня останалият черен шоколад за листата, приготвя се нов корнет за него. Сваля се приложеният шаблон на пеперудата върху хартия за печене и контурите на крилата се очертават с корнета с черния шоколад, а получените дупчици се запълват с останалия в първия корнет бял шоколад. Крилцата на пеперудата се слагат в хладилника, за да се стегнат. Отлепят се, обръщат се с плоската страна нагоре и се закрепят помежду си с малко черен шоколад, като се поставят под ъгъл. Пеперудата се слага в хладилника.
5. Зелените листа се измиват и се подсушават много добре. Останалият в корнета черен шоколад се връща в съда, където е стопен, и с помощта на четка за рисуване се нанася на плътен слой от обратната страна на листата, където жилките са по-релефни. Намазаните листа се слагат във фризера за десетина минути, вадят се по едно, обелват се бързо и внимателно от зелената част и отново се връщат в хладилника. След като всички предвидени листа са готови, тортата се аранжира с тях, а най-отгоре се поставя пеперудата, като се залепя с малко от останалия шоколад.
6. Готовата торта се поръсва леко с какао и пудра захар.
Картинките към тази вкуснотия - в списанието. Малко е връткава, ама си заслужава. И, моля, не ме питайте защо туй е така, а онуй - инак. Хабер си нямам.