Огретен от аспержи и бадеми
за 4 порции
Необходими продукти:
400 г зелени аспержи (български зелени аспержи можете да намерите на цена от 2.50 до 4.00 лв. за 500 г в магазините Billa, Hit, Metro, както и на добре заредените зеленчукови пазари)
150 мл течна сметана
150 г тиквички
50 г филирани бадеми (обелени и нарязани на тънки люспи; ще ги намерите на щанда с ядки, или при сладкарските добавки в големите магазини за хранителни стоки)
6 бр. жълтъци
50 г сирене пармиджано
50 г масло
сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Аспержите се измиват, обелват се, ако е необходимо, и се бланшират за 4-5 мин. във вряща подсолена вода, заливат се с ледена вода, отцеждат се и се нарязват на парчета с дължина 2-3 см.
2. Тиквичките се нарязват на тънки шайби и също се бланшират за 2-3 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се.
3. Дъното на огнеупорна форма се намазва обилно с масло и се нареждат на пластове аспержите, тиквичките, поръсват се със сол, пипер, "Пармиджано" и разтопено масло. Всичко се залива с жълтъците, разбити със сметаната. Отгоре се поръсват бадемите. Огретенът се пече 10 мин. на 200 С, докато придобие златиста коричка.
Ако искате да коментирате тази тема, моля направете го тук, като цитирате точно заглавието.