Френска крем супа от зелена салата с печени крутони
За 3 порции
Необходими продукти:
за супата:
40 г масло
2 с.л. брашно
200 мл прясно мляко
1 бр. (ок. 300 г) главеста зелена салата, тип "айсберг"
1 ч.ч. пилешки бульон
1 ч.ч. заквасена сметана
сол, черен пипер на вкус
50 мл бяло вино (по желание)
за крутоните:
3 бр. филии хляб за тостер
30 г масло
1 ск. чесън
2 щ. риган
Начин на приготвяне:
1. Листата на салата се отделят и се измиват.
2. Пилешкият бульон се слага да заври в дълбок тиган и в него се изсипва салатата. Оставя се на огъня за 5 мин.
3. В отделен съд се разтопява маслото, прибавя се брашното, разбърква се 1-2 мин. и при непрекъснато разбъркване се налива сгорещеното прясно мляко.
След 1-2 мин. се сваля от огъня и се подправя със сол и пипер.
4. С помощта на решетъчна лъжица се изважда салатата, слага се в бешамела, прибавя се заквасената сметана и се пасира до гладко пюре. Супата се връща на котлона и ако е прекалено гъста, се разрежда с вино и бульон. Сервира се с крутони.
5. За крутоните маслото се разтопява, прибавят се пресованият чесън и риганът и с помощта на четка филиите се намазват от двете страни. Нарязват се на дребни кубчета, слагат се в тава и се запичат на 200° C до розово, като се разбъркват от време на време.
Ако искате да коментирате тази тема, моля направете го тук, като цитирате точно заглавието.