Пролетно предястие с аспержи и ролца от раци
За 8 порции
Необходими продукти:
1 кг зелени аспержи (български зелени аспержи можете да намерите на цена от 2,50 до 4,00 лв. за 500 г в магазините Billa, Hit, Metro, както и на добре заредените зеленчукови пазари.)
250 г ролца от раци, нарязани на кубчета и мариновани в соса от рецептата за "Салата от скариди със сос от пресен копър" (виж стр. ...За Ясен!!!), или сварени и обелени скариди
16 бр. яйца от пъдпъдъци
1 бр. зелена салата
за соса:
120 г зехтин Extra Virgin
1 бр. жълтък от твърдосварено кокоше яйце
1/2 вр. магданоз
1 с.л. майорана
10 бр. зелени маслини
1 ск. чесън
1 с.л. оцет
1 с.л. бяло сухо вино
3 с.л. студена вода
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
1. По-дълбок тиган се напълва до половината с вода, поставя се 1 ч.л. сол и се слага на огъня. Аспержите се почистват и се обелват, ако има нужда. Слагат се за 3-4 мин. в кипящата вода да се бланшират, изваждат се, заливат се с ледена вода, за да си запазят цвета и се охлаждат. Всеки стрък се разцепва на две по дължина.
2. Яйцата от пъдпъдък се поставят в тенджера и се заливат с вода да ги покрие. Поставят се на огъня и се разбъркват, докато заврат, за да се фиксира жълтъкът им в центъра. Врат 3-4 мин. и се охлаждат със студена вода. Обелват се и се срязват на 2 по дължина.
3. Зелената салата се измива добре и се нарязва на фини лентички. Поставя се в средата на овално плато. Около нея се разпределят на редове яйца, скаридите, пак яйца и от края - аспержите. Всичко се залива със сос.
4. Сосът се приготвя, като всички продукти за него се пасират заедно.
Ако искате да коментирате тази тема, моля направете го тук, като цитирате точно заглавието.