Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 15 Окт, 2018 1:16 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Юни, 2004 2:32 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Гъбите - растителното месо


Last edited by vegetarianec on 19 Юни, 2004 3:52 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2004 3:51 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Отровните гъби-двойници (част първа)
Отровните гъби-двойници (част втора)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2005 10:40 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
...и си казах "Най-накрая намерих в нета нещо за гъбите", защото книгата ми е стара, а гъбата като такава е най-динамично мутиращо растение. Тея статии, обаче като че ли са предназначени да уплашат хората, а не да дадат някаква свестна информация. Най-учуден останах от факта, цитирам по памет, "Манатарката има също своя отровен смъртоносен двойник - дяволската гъба". Муахахахахаха. Най-малкото манатарките НЯМАТ двойници. Ако някой все пак е достатъчно глупав да си сготви дяволска гъба, най-многото да се "прочисти" здраво отвътре. Толкова слабо отровна е, че може спокойно да се сложи в графата "Неядливи".
За тези, които не познават манатарките пояснявам. Всеки вид манатарка от долната страна на чадъра няма власинки, а да го наречем "сюнгер". Като се отреже месото е бяло. Дяволската гъба, също вид манатарка междувпрочем, е отгоре керемдено червена и веднага след като се отреже месото веднага посинява през червено все едно сте ливнали долнокачествено червено вино върху бяла памучна покривка. Има ядлива манатарка, която също посинява (много по-слабо), но за да не се продрискате по-добре не рискувайте.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2005 1:32 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Нека не им се сърдим на хората. За съжаление нета ни е малък по обем и трудно може да се намери някаква информация за хранителните продукти.

Аз след като ги прочетох наистина се понаплаших и си купувам гъби само от магазин (супермаркети) или консервирани (мариновани). Много обичам гъби, но не обичам да ги бера...


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2005 11:30 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:58 am Сря
Мнения: 87
Гъби бера сравнително отскоро - просто е нямало кой да ми покаже. И бера само такива, за които съм 101% сигурен. Това са манатарките, защото нямат двойници. Друга гъба, която се различава лесно е обикновената полска печурка. Само, че понеже ме е шубе от зелената мухоморка избирам печурки с големина на чадъра повече от обикновена чаена чинийка - няма толкова голям двойник. Познавам много добре и булката, НО НЕ Я ПИПАМ. Най-отровния двойник - червената мухоморка.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2005 12:47 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Ако плеснеш и някоя снимка - цена няма да имаш


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2005 10:45 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Гъбите са изключително полезна храна, но когато човек не ги познава добре трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да ги избягва. Понякога са толкова смъртоносни, че нищо не е в състояние да спаси човек. Затова токсиколога проф. Монов обичал да казва, че яде само гъби в/у торта, направени от захар. Аз употребявам изключително само купени. Много обичам маринована кладница с чесън и копър като мезе за ракията. :twisted:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB