Тази рецепта се посвещава на моите приятели
Jasen, Gotin и Vivagd (
Ludetina,
Алеко и останалите да не се сърдят

, следващото творение в MW ще го посветя на тях!)
На вкус е като кекс (или по-скоро, нещо средно между блат и кекс).
Оригиналното име на сладкиша е 'Желтый пирог', ама той стана толкова бял, че за да не го наричам 'албинос', му дадох по-нежното име 'Бланш' (бяла). Защо в женски род, ще попитате вие. Защото се държи като жена: в началото, след като извадих сладкиша от печката, изглеждаше чудесно: бял, мек, ароматен. Като поизстина (а доста изстина, защото се мотах, докато изпратя детето на градина и после като го снимах), характерът му се промени, като на жена, за която си женен от шест години: изведнъж недостатъците и започват да се забелязват

.
Бланш стана твърда (но не чак толкова, че да не може да се яде

) дама, готова да превзема корпоративни върхове

.
След тези уводни думи да преминем към същественото:
180 г захар
60 г масло/маргарин
1-2 пак. ванилия
1 бр яйце
160 г мляко
240 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер (мисля, че и 1 ч.л. ще стигне)
1/4 ч.л. сол
Захарта и маслото се разбиват с миксер. Добавя се яйцето и се разбива много добре. След това се слагат и останалите съставки в реда, в който са изброени. Тестото се разбива 1 минута на средна скорост.
Форма за микровълнова с диаметър 25 см се намазва с масло (аз използвах тенджера с диам. около 20 см). Внимание! Сладкишът увеличава обема си почти тройно!
Тестото се изсипва във формата. Отгоре съдът се покрива с хартиена кърпа. (В момента нямах такава, затова сложих капака на тенджерата).
Пече се на програма "Бавно кипене" (това не го знам какво е, аз пекох на 60% с капак 7 мин, после на 80% 7 мин без капак и накрая - на 100% за 2 мин) 8-10 мин или докато клечка, забодена в сладкиша, не излезне суха, без полепнало по нея тесто.
Изважда се от печката и се оставя да престои без капак 15 мин.
Съхранява се в затворен съд.
От себе си ще добавя, че чудесно върви с чай и кафе.
Ако ще се поднася на гости, препоръчвам да се намаже отгоре с някаква глазура, за да не се стряскат (гостите) от зловещия бял цвят (напр. течен шоколад или сладко и отгоре да се наръси с орехи).
Добър апетит!