Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:32 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 09 Юни, 2005 12:27 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Този сладкиш се нарича "фъч", от английското "фъдж", което пък изобщо не зная какво означава като дума.

125 гр. масло,
3 яйца,
1 ч.чаша захар,
1 ч.чаша брашно,
3 с.л. какао,
орехови ядки на половинки

Маслото се разбива със захарта, прибавят се яйцата, брашното и какаото.
Половинките орехи се поставят така, че после, при рязането, да се получат малки квадратни парчета, колкото половин кибритена кутийка. Така се получават малки тъмнокафяви, почти черни и безумно вкусни пастички/тортички/хапки.
Пече се в тавичка обилно намазана с масло (без брашно).
Кокосови стърготини могат да се добавят или в общата смес, или (което е по-добре според мене) да се смесят с пудра захар и с тях да се поръси току-що изваденият от фурната сладкиш. В този случай по-добре е орехите да не се слагат отгоре, а в общата смес или изобщо да не се слагат.


Last edited by gotin on 10 Юни, 2005 10:32 am Пет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:38 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това не е ли всъщност Brownie, като във филма "Нотинг Хил"? Или като ония, дет ги сервират в едно кафене срещу Руската черква и от които мога да изям 3-4?


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:40 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Brownie е с глазура и с доста повече какао.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 09 Юни, 2005 10:51 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аха, ясно. Благодаря за разяснението. Признавам си, нищо не разбирам от сладкиши, само ги ям!


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 26 Сеп, 2005 2:05 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
:( :( Направих този сладкиш, но за голямо съжаление ми се получи нещо невероятно гадно ....не приличаше на нищо.получи ми се една сплескана питка, която не можа и 0,5 см. да се надигне.Най-вероятно грешката е в мен, но за всеки случай да питам не се ли слага някакъв набухвател и на колко градуса се пече?


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 26 Сеп, 2005 6:02 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Така Image изглеждат различните видове фъдж.

По принцип този сладкиш не се надига (няма набухвател), явно е трябвало да вземеш по-малка тавичка :roll:.
Пече се при температура 238 F или 114,44 С.

Аз лично не съм го правила, защото не обичам прекалено сладките неща. Но на някои много им харесва.


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 26 Сеп, 2005 10:04 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Авг, 2005 10:50 pm Съб
Мнения: 32
:knife:
тези приличат на бонбони направо.
Ще взема да се изкуша и да се опитам да направя тези дни.... :facelick:


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 26 Сеп, 2005 10:35 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Добре де ...а на мен защо не ми се получи?? Всичко спазих както е по рецепта, даже и тавата не ми беше голяма.Ама нямате си на представа колко кофти нещо се получи- и на вид и на вкус :evil: :evil: :evil: :shock:


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 29 Ное, 2005 11:27 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 17 Ное, 2005 6:48 pm Чет
Мнения: 2
Този сладкиш го правим от години в къщи и всички много го харесват.
Рецептата е абсолютно същата , но не и приготовлението.
Може на това да се дължи неуспеха на Венци. Ето как го приготвям аз:

Яйцата се разбиват със захарта докато се стопи, добавя се на тънка струйка разтопеното масло, но да не е вряло! (по желание може да бъде заменено с маргарин или олио), като се бърка с лъжица. Добавят се какаото и брашното и се избърква внимателно. Така получената смес се изсипва в тавичката, отгоре се ръси с орехите (накълцани на едричко, не на половинки). Пече се в умерена фурна - около 180 градуса. Получава се нещо като шоколадов пандишпан, но много по-вкусно. И определено няма нищо общо с "FUDGE" от снимката на бисквитка ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 29 Ное, 2005 12:48 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Ное, 2005 6:48 pm Съб
Мнения: 63
Определено съм яла фъч,но по друга рецепта и е невероятно вкусно :ligi: Тази рецепта ми изглежда доста добре и ще намеря свободно време да я приготвя :claq: Мерси за което ;)


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 29 Ное, 2005 12:49 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Пече се при температура 238 F или 114,44 С.


Моята фурна няма такива деления. :oops: :cry:


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 29 Ное, 2005 12:57 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Ное, 2005 6:48 pm Съб
Мнения: 63
Алеко душа не се притиснявай аз ще ти кажа мойта рецептичка за фъч и ще можеш да си направиш по каквито деления имаш ;) Не се натъжавай :!:


 Profile  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 24 Яну, 2008 6:59 pm Чет 



Извенете ме за въпроса, но това наистина ли е фъдж???

На мен ми прилича на брауни, и то от класическите.


  
 
 Рецепта: Фъдж
Сготвено на: 24 Яну, 2008 7:35 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Яну, 2008 8:54 pm Сря
Мнения: 9
Аз съм си фен на (повечко)сладките неща и останах пленен, като опитах Фъдж в Англия. От тогава периодично се подсещам и почвам да търся рецепти из интернет, но това, което намирам, няма нищо общо с онова, което похапнах с толкова голямо удоволствие. Повечето пъти става въпрос за модифициран Браунис.



Та ако някой е опитвал това, директно от извора, може ли да сподели автентична рецепта за приготвяне?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB