Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Сеп, 2020 1:29 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Авг, 2005 5:37 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Този сладкиш е много ароматен, тестото е леко и хрупкаво, а добавянето на ванилов сладолед (моят любим) го прави направо божествен!
Image

Тесто:
100 г меко масло
1 ч.ч. (240 мл) брашно (ако е необходимо, се добавя още)
4 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. вода или олио

Плънка:
700-750 г сини сливи
50-60 захар (сложих кафява), смесена с
1 равна ч.л. канела

Маслото с брашното се правят на трохи с нож или миксер. Добавят се останалите съставки и се замесва тесто. Меси се много бързо, като ръцете се потопяват от време на време в купа със студена вода (и след това се подсушават), като се прави средно твърдо тесто.
Тестото се слага в хладилника за около час.
След това се разточва върху набрашнена повърхност на кръгла кора с диаметър, с 6 см по-голям от този на тавата, в която ще се пече (моята форма е 30 см, значи кората беше с ø около 36 см).
Тестото внимателно се пренася в тавата (не я намазних, защото е достатъчно мазно, пък и формата е с тефлоново покритие). Трябва да се получи странично ръбче около 3 см.
Отгоре се нареждат разполовените и почистени от костилките сливи. Върху плодовете се ръси захарно-канелената смес.
Сладкишът се пече на 180 С около 40 мин или докато тестените ръбчета станат златисти.

Паят се поднася леко топъл, с ванилов сладолед.

Забележка: много е трудно да се извади от тавата, без да се строши, затова се поднася направо в нея и се реже пред гостите.
Вариант: да се използва тава със свалящи се стени или да се подложи алуминиево фолио (след това паят се изтегля с помощта на стърчащите крайчета на фолиото).

Вместо сливи може да се използват твърди праскови или ябълки.


Attachments:
sliwow.jpg [38.31 KiB]
Downloaded 381 times
 Profile  
 
Сготвено на: 15 Авг, 2005 6:16 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
biskvitka написа:
Тестото внимателно се пренася в тавата (не я намазних, защото е достатъчно мазно, пък и формата е с тефлоново покритие)
Въпреки това залепна 8) и с риск да надраскам тефлоновата тавичка, отлепвах с нож като хирург.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2005 10:30 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Този сладкиш е много ароматен, тестото е леко и хрупкаво, а добавянето на ванилов сладолед (моят любим) го прави направо божествен!
...


Още по-божествен, направо devine, става с бита сметана! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2005 10:39 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Още по-божествен, направо devine, става с бита сметана! :mrgreen:

Това ще го изпробвам с твоя Pflaumenkuchen 8) (нямах толкова брашно, иначе по план трябваше да го правя него)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2005 10:51 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не се зачетох внимателно в рецептата, защото снимката направо ме удари в стомаха и ми причини глад! Мислех, че става дума точно за Pflaumenkuchen-чето, защото и то става такова едно тъничко...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB