Този сладкиш е много ароматен, тестото е леко и хрупкаво, а добавянето на ванилов сладолед (моят любим) го прави направо божествен!
Тесто:
100 г меко масло
1 ч.ч. (240 мл) брашно (ако е необходимо, се добавя още)
4 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. вода или олио
Плънка:
700-750 г сини сливи
50-60 захар (
сложих кафява), смесена с
1 равна ч.л. канела
Маслото с брашното се правят на трохи с нож или миксер. Добавят се останалите съставки и се замесва тесто. Меси се много бързо, като ръцете се потопяват от време на време в купа със студена вода (и след това се подсушават), като се прави средно твърдо тесто.
Тестото се слага в хладилника за около час.
След това се разточва върху набрашнена повърхност на кръгла кора с диаметър, с 6 см по-голям от този на тавата, в която ще се пече (моята форма е 30 см, значи кората беше с ø около 36 см).
Тестото внимателно се пренася в тавата (
не я намазних, защото е достатъчно мазно, пък и формата е с тефлоново покритие). Трябва да се получи странично ръбче около 3 см.
Отгоре се нареждат разполовените и почистени от костилките сливи. Върху плодовете се ръси захарно-канелената смес.
Сладкишът се пече на 180 С около 40 мин или докато тестените ръбчета станат златисти.
Паят се поднася леко топъл, с ванилов сладолед.
Забележка: много е трудно да се извади от тавата, без да се строши, затова се поднася направо в нея и се реже пред гостите.
Вариант: да се използва тава със свалящи се стени или да се подложи алуминиево фолио (след това паят се изтегля с помощта на стърчащите крайчета на фолиото).
Вместо сливи може да се използват твърди праскови или ябълки.