Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:35 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 19 Сеп, 2005 3:25 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ватрушка - това е тестено изделие, с плънка от извара.

Рецептата е на Olja от kuharka.ru

Тесто:
250-300 г брашно
50 г сахар
110 г масло (сложих 80 г олио и 30 г кисело мляко)
1 ч.л. бакпулвер

Плънка:
250 г извара
2 яйца
50 г захар
0,5 ч.л. ванилия
2 с.л. течна сметана 35% (ако изварата е течна, може да се сложи 1 с.л. разтопено масло)
3-4 големи кисели ябълки (при мен са 1,5)

За поръсване:
захар и канела

Смесват се брашното, захарта и бакпулвера. Сипва се разтопеното масло и се замесва тесто, което има вид на трохи. (Най-добре е да се забърка с робот или миксер). Трохите се изсипват във форма и се притискат към дъното и ръбовете с лъжица.

Изварата се претрива през сито (за да не остане на бучици), към нея се добавят яйцата, захарта, сметаната/маслото и ванилията. Този крем се изсипва върху тестото.
Отгоре се нареждат ябъките, нарязани на кубчета или резенчета.

Ябълките се поръсват с канела и захар (взех кафява).

Ватрушката се пече в предварително загрята фурна (220 С) около половин час.


Attachments:
vatrushka.jpg [160.37 KiB]
Downloaded 353 times
 Profile  
 
Сготвено на: 21 Сеп, 2005 9:12 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Както винаги прелестни рецепти. Лятото няколко пъти правих твоите кокосов и черешов кексове а сега май това ще е следващото. Само ми кажи с какъв диаметър е формата ти понеже аз нямам да видя с какво мога да я заменя.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Сеп, 2005 1:47 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моята форма е с диаметър 22 см и е разглобяема. Това последното не е задължително, просто тавите ми са по-големи.
Предполагам, че ако имаш тенджера от огнеупорно стъкло, също ще стане.

Също така не е задължително сладкишът да има и странични ръбчета. Аз ги направих, за да има какво да яде и хлапето - то много обича хрупкаво тесто (стана като бисквити), а самият сладкиш заприлича на торта ;) Основата му е мека и пухкава.

За успеха на кокосовия кекс се радвам много, а за черешовия - благодарностите са за Лудетина, защото тя сподели с нас чудесната рецепта 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Сеп, 2005 4:15 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Мнооооого извинявай Лудетина и благодаря много за рецептата за черешовия кекс ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB