inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 23 Ное, 2014 11:51 pm Нед

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 21 Сеп, 2005 12:56 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Тъй като имаше запитване по въпроса, не мога да се стърпя и ще пусна една от любимите ми рецепти от детството, когато шоколадът беше нещо като лукс и се налагаше да си го правим сами вкъщи. А ето и самата рецепта:

Домашен течен шоколад
==================

Необходими продукти:

300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия

Приготвяне:

  1. В 150-200 мл вряща вода (количеството зависи от качеството на сухото мляко) се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
  2. В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
  3. В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено), какаото и ванилията.
  4. Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка яростно, за да не се получат бучки.
  5. Топлата смес се разлива във чашки, оставя се да изстине и се слага в хладилника, където допълнително се сгъстява.
Забележки:

Ако ви се вижда прекалено рядко, може да добавите още сухо мляко, но не забравяйте, че все пак ще приготвяте течен шоколад.

Предполагам, че ако маслото се замени с какаово такова, ще се получи още по-добре, но за съжаление, не съм пробвал.

Много просто и гарантирам отличен резултат.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Сеп, 2005 1:06 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Длибок поклон и благодарности!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Сеп, 2005 10:39 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 20 Авг, 2005 10:50 pm Съб
Мнения: 32
:hug:
Майка ми правеше такъв. Ама бая отдавна беше. Наскоро се чудех как ли беше тая рецепта :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Сеп, 2005 3:06 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
И аз знам рецептата от моята майка, а тя откъде я знае, трябва да я попитам.

Може да се каже, че това е първото нещо, което се научих да готвя и правя, така че всички да го харесат ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Сеп, 2005 2:24 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Полученият резултат се нарича РОШЕ .
Сега да му разкажа историята. Влизаме в една сладкарница да пием кафе и естествено искахме да си вземем нещо малко и вкусно към него. На витрината имаше изложени пасти и торти. А между тях, нещо много красиво и привлекателно - една кръгла топка с шоколадова глазура. Естествено - избора вече беше направен. Оказа се че името на тази колкото красива, толкова и вкусна паста е РОШЕ. Много просто - защото идва от името на онези вкусни шоколадови бонбони Фереро Роше.
А после - после се започна голямото търсене на рецептата. Питах тук и там , прерових Интернета и книгите - няма такова нещо. Докато накрая - срам не срам , попитах в сладкарницата.
Рецептата е много лесна - просто към едно бурканче с течен шоколад се добавят десетина натрошени вафли и около 150 грама орехови ядки- объркват се добре и се оформят топки, които да не са много твърди и да останат с консистенцията на мус шоколад, поливат се с глазура и това е цялата философия.
Горещо препоръчвам рошето на любителите на шоколада!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Окт, 2008 6:52 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Окт, 2008 6:47 pm Сря
Мнения: 1
Привет,ако добавиш вместо вода прясно мляко става още по-хубаво,шоколадчето.Пробвай и кажи дали ти харесва :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Окт, 2008 9:53 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Окт, 2008 10:00 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. ;)


Консерватор! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2008 9:20 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
MR.LAZY написа:
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. ;)


Консерватор! :P


Недей го обижда, той сега само консерви зелен боб да яде, друго едва ли :)
Рецептата съм я пропуснала, а пък и допълнението на Raza е страхотно, да имаше и кой да я спретне за срещата...


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2008 10:22 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Алеко написа:
MR.LAZY написа:
Здравей и добре дошла. За някой, който я прави за пръв път, може и да стане по-хубава. Но за мен вкусът от детството е незаменим. ;)


Консерватор! :P
Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина. :mrgreen:

Освен детския аргумент имам и органолептичен - 200 мл мляко с 250 грама сухо мляко ще стане прекалено...млечно.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2008 12:14 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Хайде сега. Не знам, кой не иска да опита мляко с ориз, защото го насилвали в детската градина. :mrgreen:


Не съм аз, защото обожавам сутляш. Май това беше г-жа КП Слав.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2008 12:31 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мне, госпожа КП Слав много си обича даже сутляш, както и господин Слав. :mrgreen:

Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2008 1:02 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Шефе, бъркаш Алековата отврат с ориз с домати :lol:


Анджък!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2011 11:26 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2011 1:45 pm Сря
Мнения: 18
Location: Александруполи, Гърция
страхотно! влиза на първа поточна линия този течен шоколад:-)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB