Тъй като имаше
запитване по въпроса, не мога да се стърпя и ще пусна една от любимите ми рецепти от детството, когато шоколадът беше нещо като лукс и се налагаше да си го правим сами вкъщи. А ето и самата рецепта:
Домашен течен шоколад
==================
Необходими продукти:
300 гр захар
250 гр сухо мляко
125 гр масло
2 с.л. какао
1 пак. ванилия
Приготвяне:
- В 150-200 мл вряща вода (количеството зависи от качеството на сухото мляко) се изсипва захарта и се бърка до разтопяването й.
- В така получения сироп се слага маслото и пак се бърка до разтопяването му.
- В дълбок съд се смесват сухото мляко (под-вкусно става с високомалсено), какаото и ванилията.
- Сиропът се изсипва на тънка струйка в сухата смес и се бърка яростно, за да не се получат бучки.
- Топлата смес се разлива във чашки, оставя се да изстине и се слага в хладилника, където допълнително се сгъстява.
Забележки:
Ако ви се вижда прекалено рядко, може да добавите още сухо мляко, но не забравяйте, че все пак ще приготвяте
течен шоколад.
Предполагам, че ако маслото се замени с какаово такова, ще се получи още по-добре, но за съжаление, не съм пробвал.
Много просто и гарантирам отличен резултат.