inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 30 Авг, 2014 9:13 pm Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Окт, 2005 12:07 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тази торта се прави много бързо и е страшно лесна. А колко е вкусна...

1 пакет готови блатове за торта (3 тънки блата)
(купувам български блатове, вносните са по-сухи и имат нужда от малко повече сироп)
500 мл течна сладкарска сметана, трябва да е стояла в хладилника поне 6-8 часа
За сиропиране - 6 с.л. сок от компот от кисели плодове

За крема:
200 мл прясно мляко
2,5 - 3 с.л. царевично нишесте (ванилия или карамел)
5 с.л. пудра захар
100 г масло

За украса:
Плодове според сезона
1 с.л. желатин

Сварява се крем от млякото, нишестето, размито в малко студена вода и половината захар. Повърхността на крема се намазва с тънък слой масло, за да не се покрие с ципа, когато изстине.
Отделно се разбива маслото с остатъка от пудрата захар. Смесват се масления крем с нишестения.

Сметаната се разбива на пухкав и твърд сняг (като се прекара вилица през нея, трябва да останат ясни следи).

В чинията, в която ще се сервира тортата, се слага първият блат, сиропира се с 2 с.л. сироп. Отгоре с шпатула или голям нож се размазва дебел слой крем (нишестено-маслен). Кремът трябва да е толкова висок, колкото е и блатът (може и малко повече, около 1 пръстче).

Отгоре се слага вторият блат, сиропира се с 2 с.л. сок и се покрива с бита сметана (отново толкова, колкото е и блатът). Може да се поръси върху сметаната с малко млени орехи или лешници.

Третият блат се третира по същия начин: сироп и бита сметана.

С остатъка от сметаната се покриват страните на тортата и се украсява отгоре. С къдрав шприц се оформя бордюр на горната страна.

Желатинът се залива с 3 с.л. студена вода. След като набъбне, купичката с желатина се слага в по-голям със с гореща вода. Бърка се, докато се разтвори. Не се вари на котлона.

Върху тортата се подреждат красиво нарязаните плодове (те се нарязват малко преди да влязат в действие). С плодовете се замаскират неравности по тортата. С помощта на четчица (използвам широка плоска четка за рисуване) се нанася желатин върху плодовете (за да бъдат блестящи и красиви).

Готовата торта се слага в хладилника за 6-12 часа.

Забележка: В част от сметаната може да се добави разтворимо какао (от типа на Нескуик) или разтопен шоколад, но това се препоръчва само на тези, които имат поне някакъв опит, иначе тортата ще изглежда мръсна.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2009 1:28 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Яну, 2007 3:07 am Вто
Мнения: 60
А да попитам, тъй като смятам да направя този торта за изненада за рожден ден, който е утре и сега смятам да я приготвям и с ужас осъзнах, че съм забравила да купя масло. Имам съвсем малко, няма 100 гр, много ли ще е ужасно ако вместо него използвам олио например?


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2009 10:48 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
hard_life написа:
Имам съвсем малко, няма 100 гр, много ли ще е ужасно ако вместо него използвам олио например?
Отговарям от името на Биски: сложи колкото имаш, а останалото замени с бита сладкарска сметана, която добави след като изстине крема! В никакъв случай олио.


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2009 11:26 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ох!


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Май, 2009 1:39 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Яну, 2007 3:07 am Вто
Мнения: 60
Аз все пак я направих и да си призная, стана доста сполучлива, щом и аз я харесах, а аз не обичам плодови торти, а и въобще торти като цяло. Беше за изненада за майка ми и тя много се зарадва.
Ето и резултата. :)
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Май, 2009 10:28 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Браво, Hard_life!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB