Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 2:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Сеп, 2004 2:40 pm Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Торта с шоколад и орехи

· 250 гр масло
· 300 гр орехи и бадеми
· 300 гр шоколад
· 100 гр захар
· хартия за печене
1. От хартията се прави “второ дъно” Всичко се мажи с маслото
2. Орехи и бадеми се разбивет на брашно.
3. Прибавя се половината от шоколада и се разбиваи той на брашно ( заедно с орехите)
4. Разбива се останалото масло със захарта на крем и се прибавят един след друг 3 –те жълтъка в сместа.
5. Разбърква се горните неща на тесто
6. от белтъците се прави сняг
7. с него се “повдига” тестото.
8. изсипва се във формата и останалата половина от шоколада ( начупен на парченца) се разпределят върху повърхноста на тортата. С пръст се натискат да потънат малко.
9. се пече 30 минути в сгрятата на 170o фурна.
10.Изстинала се реже и парчетата се поднасят със “снега”


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Сеп, 2004 5:55 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Г-н Ангелов и ти скъпа То4це,
Ще ме уморите бе хора!!!:twisted: :evil:
Боя се ,че ако приготвя тази торта,толкова ще ми хареса,че ..ще разоря семейството си само със сметки за шоколад и нови дрехи.., :wink:тези от лятото вече почнаха да ми отесняват...,поради което не обещавам да я правя скоро,но ще я предложа на една моя приятелка,която обожава шоколадови сладкиши.... :wink:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 10:18 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Дек, 2005 1:15 pm Пон
Мнения: 3
Здравейте!
Заинтересува ме тортичката, защото е шоколадова, оригинална и лесна за изпълнение.
Само моля Точица да ми обясни по-подробно ако може някои неща по приготвянето, защото описанието е доста схематично, а аз не съм професионален готвач.
Значи въпросите са ми следните -
1. Разбитите на сняг белтъци се слагат в тестото ли (т.1-т.5) и се объркват с него, а после тази смес се изсипва в съд за печене и се печа???
2. Ако е така, то как отгоре (след изпичането) "снега" остава отгоре ???
3. А ако се слага първо сместа в съда зе печене и отгоре се слагат разбитите на сняг белтъци, то 30 минути печене на 170 градуса не прегаря ли белтъците, които според мен следва леко да станат розово-златисти ???
Може би първо се слага да се изпече тестото от т.1 до т.5, а после се вади, залива се с белтъчния сняг и отново се слага за кратко да се доопече ???
Привет Точица и ти благодаря предварително.
Цветето


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 12:55 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей, и добре прописала, Цветето!

Не съм Точица, но ще се опитам да отговоря вместо нея :oops:

Белтъкът, разбит на сняг, се слага в тестото - тортата е без набухвател и ще стане на мазна подметка без него.
Само дето не се споменава, колко са белтъците :roll:

Има една технология за разбиване на белтъци на водна баня - така белтъкът се надига по-малко, но тестото няма да спадне със сигурност. Този метод се използва при "тежки" теста като това ( с много ядки, шоколад и масло).

За "снега", с който се поднася тортата, си мисля, че трябва да е разбита сметана (но и без нищо ще е прекрасна (и убийствено калорична :mrgreen:)


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 1:18 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Само дето не се споменава, колко са белтъците :roll:

...

За "снега", с който се поднася тортата, си мисля, че трябва да е разбита сметана (но и без нищо ще е прекрасна (и убийствено калорична :mrgreen:)


До колкото разбирам белтъците са 3-те от жълтъците.

Но пък наистина снегът не може хем да се сложи в тестото, хем да се украси с него тортата. Вероятно трябва да се използва сметана.
Аз пък се чудя как ще се "разбие" на брашно шоколадът, при това заедно с орехите и бадемите. Блендер ли се използва тук и няма ли да се размаже, вместо да стане на брашно шоколадът?

И пак да питам какъв шоколад? И от къде такъв за готвене?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 1:26 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Маца написа:
И от къде такъв за готвене?
Само на този въпрос мога да ти отговоря. В Метро има 2-килограмови опаковки на YON, гръцки с най-добрата цена за това качество. Намираш си партия и си делкате по 1 кило.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 1:35 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
...До колкото разбирам белтъците са 3-те от жълтъците...

3 белтъка са малко за това количество продукти.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 5:03 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Маца написа:
И от къде такъв за готвене?
Само на този въпрос мога да ти отговоря. В Метро има 2-килограмови опаковки на YON, гръцки с най-добрата цена за това качество. Намираш си партия и си делкате по 1 кило.


Ако е този YON, който прави и шоколада с Бадеми няма да го деля с никого, самаще си го изям. :)
Благодаря MR.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Окт, 2007 5:30 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Дек, 2005 1:15 pm Пон
Мнения: 3
biskvitka написа:
...

Здравей, мила ми Бисквитке!

Сърдечно ти благодаря за тези разяснения, защото направо ме светнаха за някои тънкости на тестата. Жена, колкото и да е домакиня - винаги има какво да научи, което ще й е от полза.

Още веднъж благодарско и леки почивни дни!

Привет - Цветето


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2007 11:12 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Цветето написа:
Здравейте!
Само моля Точица да ми обясни по-подробно ако може някои неща по приготвянето

Здравей, Цвете! Извинения за закъснението в отговора :oops: , но и без това нямаше да мога да ти помогна кой знае колко. Не ме бива в сладкишите, а с г-н Ангелов загубихме връзка напоследък, но все пак му писах въпросите. Добре, че Бисквитка е помогнала, за което благодаря - тя е майсторка, слушай нея и няма да сбъркаш! Ако направиш тази калорична вкусотия, сподели как се е получило.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2007 12:22 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Quote:
Ако направиш тази калорична вкусотия, сподели как се е получило.


Ами как? Калорично и вкусно! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB