Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Авг, 2019 3:33 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Окт, 2005 8:23 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това е много вкусна и засищаща закуска :bing:.

За 2 порции:

1/2 ч.ч. просо
100 г безсолна извара, претрита през сито (взех кашкавалена)
50 г стафиди
200 г прясно мляко
щипка сол
1 с.л. захар
масло на вкус
от себе си добавих и 2 с.л. ром :mrgreen:

1 ч.ч.=250 мл

Просото се изчиства (ужасно е досадно, но чисто просо все още не съм купувала :evil:) и измива в цедка под силна струя студена вода.
Вари се в 1 ч.ч. студена вода, след като кипне, огънят се намалява и се вари още 15 мин.
Водата се излива.
Просото се залива с врящо мляко, добавят се солта, захарта и маслото.
Тенджерката се захлупва леко и кашата се вари още 15 мин на слаб огън (за по-голямо количество просо времето ще е малко повече).
Стафидите се измиват и се накисват в топла вода, за да набъбнат.
В сварената каша се добавят изварата и отцедените стафиди, разбърква се добре.
Тенджерата се захлупва добре и се увива в одеяло за 25-30 мин.
(Това последното се пропуска, ако имате тенджера с дебело дъно ;)).

Рецептата е на Olja от good-cook.

Забележка: удвоих дозата. Имах само 50 г стафиди, затова сложих повече захар (кафява, за по-наситен аромат). Ромът дойде съвсем на място.
Кашата е толкова вкусна, че трябва непременно да я опитате!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2005 1:05 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Много вкусно звучи, при всички случаи по-добро от готовите мюзли. Дали няма да се получи с булгур подобен ефект, че това чистене на просото хич не ми се усмихва...


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Окт, 2005 1:24 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Точице, ти снаха (мъж, дете...) нямаш ли? Хвани ближните да ти помагат за черната работа :mrgreen:
За тази каша просото бях започнала да го чистя още преди седмица :mrgreen:
Жалко, че е толкова мръсно, защото такива рецепти с просо имам...

За булгура не знам - не съм фен на десертите с него. Виж, на сармички с булгур...
Предполагам, че и с жито би се получило много добре, както и с ечемик (мисля, че така се превежда на български Перловка :oops:)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB