Продукти:
за тестото
150 г брашно
сол
70 г захар
100 г лешникови ядки
1 яйце
100 г краве масло
2 суп. лъжици мляко
За плънката
4 круши
2 суп. лъжици лим. сок
3 яйца
1 пакетче ванилия
4 суп. лъжици захар
200мл. сметана
1 суп. лъж. нишесте
8 готови целувки
листенца от мента
Приготвяне:
Брашното се смесва със солта, захарта и настърганите лешникови ядки, добавят се яйцата, нарязаните на късчета масло и млякото.
Замесва се тесто, от него се оформя топка, завива се във фолио и се остава за 60 мин. в хладилника.
Фурната се загрява до 200 градуса. Намаслява се тортена форма /D 26см/.
Тестото се разточва на кора с диаметър 32см. Постила се във формата и наоколо се издига борд, набожда се на няколко места с вилица и се пече във фурната 20 мин.
Крушите се обелват, разрязват се на половинки и сърцевината им се отделя. Поръсват се с лимоновия сок.
Сметаната се разбива с яйцата, нишестето, захарта и ванилията, излива се върху блата и отгоре се нареждат крушите.
Сладкишът се пече още 30/35 мин.
След това се украсява с целувки, които се поставят върху половинките от крушите. Слагат се и листенцата от мента.
Сладкишът се поръсва с пудра захар.
|