Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 20 Яну, 2022 11:09 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Сеп, 2004 10:05 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Вчера чудейки се какво да правя с почти 2 литра мляко, което ми залежаваше 2-ри ден в хладилника, попаднах на тази рецепта. И понеже страшно обичам кокос, реших да я пробвам. Като вместо кондензирано мляко си направих Dulce de leche по рецепта пак на Raza и прилагам по надолу.

:) Нямам думи да ви обясня какво изпитах когато опитах творението!!Възхитително е!! Който имам възможност и непремено да ги пробва!!! :D Много трудно се удържам да не отварям хладилника. :lol: :lol: :lol:

Млечни пасти (с кондензирано мляко)
-----------------------------------
1. Загрява се фурната.
2. Разтопява се 120 г масло/маргарин в тавичка
3. Отгоре се наръсват трохи от бисквити (бисквитите се слагат в найлонова торбичка и се намачкват с точилката или с бутилка) - 1.5 ч.ч.
4. Отгоре се изсипват 1-2 кутийки кондензирано мляко и се заглажда с нож. Върху млякото се нареждат парченца от 1-2 шоколада, ръси се кокос - около 1 ч.ч. и върху него 1 ч.ч. счукани орехи. Притиска се с опакото на лъжица.
5. Пече се 20 минути, след като изстине се разрязва на кубчета и се съхранява на хладно (ако го опазите).

Dulce de leche

2 л мляко,
2.5 ч.ч. захар
щипка сода

1. Сварява се млякото със захарта.
2. Прибавя се содата и се вари на много слаб огън като се бърка от време на време.

Млякото се изпарява и се получава крем.

Именно този крем, който всъщност е домашно кондензирано мляко се използва за сладкиши, торти, пасти, сладки сосове и т.н. А синът ми е специалист на палачинки с Dulce de leche.... чува се преглъщане на слюнка.

***

Аз сега имам 1-2 въпросa към Raza:

Този крем Dulce de leche мога ли да го използвам за банофи пай или по добре да си сваря кондензираното мляко по вече описания от теб начин?

Този въпрос може да се ви се стори малко глупав..ама..когато изпозваме кондензирано мляко за сладкиш винаги ли трябва да се вари или направо от кутийката (т.е варим само, ако така е някъде е указано в рецептата) :?: :roll:

Само да ви кажа..много смешно..:lol: :lol: :lol: Мъжът ми каза, че ще сложи катинар на хладилника! :lol: :lol: :lol:

Да направя пояснение...аз принципно сладко не обичам и като цяло не съм сладокусна (изключвайки сирената и патладжаните).

Обаче сега незнам кавко ми става.. :? Хей Raza, твоят сладкиш ме влече към.. лакомия!! :wink: :twisted: :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Мар, 2005 12:50 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Искам да попитам кондензираното мляко вари ли се предварително по познатия начин, за да се "карамелизира" или се изсипва върху бисквитената подложка направо така...неварено??? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Мар, 2005 11:08 pm Сря 



Чакайте малко...Има 2 вида кондензирано мляко,които много се отличават-обикновенно течно и конд. мляко със захар,което е с консистенция на мед.
За кое именно става на въпрос в първата рецепта? Колко трябва да е широка тази тава та 1 1/2 ч. бисквити да създадат какъвто и да било обем. Та това едва ще покрие дъното на най-малката ми тавичка. От млякото няма да стане по-високо...Тези "пасти" с височина на палачинка ли са? Как ще се споят слоевете на кокоса и орехите без да се разбъркат с течността? Млякото би трябвало да попие в бисквитите при това... Абе що за рецепта ненормална? Или е написана не както трябва?


  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2005 11:16 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
DolceVita,за съжаление не мога да ти кажа какво е млякото :oops: никога не съм купувала кондензирано мляко ..правих рецептата с Dulce de leche както писах по горе..,дано Raza се появи и даде повече разяснения. :)
JOY,специално заради теб си измерих тавичката- :nenene: обикновенна, правоъгълна от алпака с размери 28/14 см-незнам твоята колко е голяма.. 8) Пастите ми се получиха с дебелина около 2-2.5 см,което по мое мнеие е на пълно достаъчно имайки предвид сладостта и калоричността на десерта.. :) .Консистенцията на "млякото", което си направих не беше точно с плътността на мед,получи се маалко по течно ,което позволи на всички съставки да попият добре..и не се налага никакво бъркане..те просто потъват. :)
Рецептата ми се получи съсвсем точно..и не съм внасяла никакви корекции,ако имаше такива щях да ги напиша по нагоре. 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2005 12:07 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ludetina, какви бисквити използваш за десерта?
Какво е на цвят домашното кондензирано мляко? Мирише ли на карамел?
(Питам, защото ме мързи да го варя и мисля да използвам готово кондензирано :oops: )
Благодаря за уточнението за размерите на тавичката ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2005 12:50 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Млечно-карамелен, ако има такъв цвят,такъв горе-долу се получи, като бонбон лакта, но по светло.. :oops: много хубаво го обясних..не истина просто, дано да се досетиш сама.. :) :-? И мирише на карамел...да. А бисквитите, ако не се лъжа бяха NESTLÉ ADVENTURE или НЕСТЛЕ PETIT BEURRE... заради малкия винаги имаме от тях, много рядко купувам други...надявам се да не те подвеждам.. :oops: отдавна правих пастите и паметта ми леко изневерява. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Мар, 2005 1:22 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ludetina, мисля, че разбрах - бисквитите са маслени.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2005 12:18 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Фев, 2005 10:04 am Пон
Мнения: 12
Location: Драгалевци
Направих тази прелест и я унищожихме с мъжа ми за рекордно време :oops: Въпреки, че бяха много вкусни, подозирам, че не станаха точно както сте ги описали. Проблема е, че бисквитената основа се ронеше след изпичането и нарязването. Като поръсвах трохите те попиваха в маслото, попиваха, но накрая остана сух слоя.Сложих една кутия с предварително сварено подсладено кондензирано мляко, шоколада и кокоса, но орехите най-отгоре определено не попиха и бяха на ръба на изгарянето /по-точно вгорчаването/ при печенето.А освен това пастичките станаха доста тънки-не повече от 1см. Тавичката ми е с посочената големина. Къде съм сбъркала? Помогнете, ако имате идея, защото определено ще повторя опита. :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2005 3:34 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ирина, все още не съм го направила този сладкиш, но си мисля, че млякото трябва да е повече от една кутия. Май и аз ще опитам с домашния вариант на млякото.
Raza беше дала и рецепта за Leche asada - мляко, печено във фурната, може би с него ще опитам.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2005 6:39 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Фев, 2005 10:04 am Пон
Мнения: 12
Location: Драгалевци
Biskvitke, много ще се радвам, ако споделиш резултата от направата на пастичките, защото ми се иска да ги направя съвършени другия път. А ако се включи и Raza със съвети ще бъде чудесно!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2005 10:32 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ирина,толкова съжалявам.. :oops: ,ако нещо съм те подвела извинявай :( .Явно крема е бил в повечко,защото на мен всички добавки ми попиха и бисквитите също не ми се ронеха.Сладкишът стана идеален просто.
Така на око мога да ви кажа колко горе длоу би трябвало да е бил -приблизително 350-400 мл..,защото от редуцирането на млякото ми се получи около 500 мл,а аз не го използвах цялото ..(оставих си за кафето една част :mrgreen: ).Още веднъж се извинявам,надявах се Raza да се появи и да внесе яснота... :(


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB