Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:50 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 27 Юни, 2005 1:49 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Намерих една рецепта съвсем без яйца. Все още не съм правила тирамису по този начин, но смятам да опитам (хареса ми и това, че няма кафе и детето ще може да яде от десерта). Осмелявам се да пусна рецептата, заради възторжените отзивите за нея.

Тирамису с ягоди на Ayn
за 9 порции

24 бишкоти от типа Савоярди (едни такива твърди и хрупкави)
330 г (12 оz/1 1/2 амер. чаши) сирене маскарпоне
3 с.л. пудра захар
1 с.л. портокалов ликер
360 мл (1 1/2 чаши) хубава течна сметана (30-40% масленост)

2 чаши ягоди
2 с.л. портокалов ликер
50 г (1/4 чаши) захар
60 мл (1/4 чаши) портокалов сок

За украсата
какао, шоколад, ягоди

В купа се смесват маскарпонето, пудрата захар и 1 с.л. портокалов ликьор.
Течната сметана се разбива с миксер и се смесва със сиренето.
Ягодите се смилат в блендер или с комбайн, към тях се добавят портокаловия сок, захарта и ликьора.
Половината бишкоти се потопяват в ягодовото пюре и се нареждат на дъното на правоъгълна форма. Отгоре се заливат със 120 мл пюре и половината от крема със сирене. По същия начин се прави и вторият ред (бишкотите се топват в пюрето, заливат се с пюре и крем).
С шпатула или нож се изравнява повърхността на сладкиша.
Отгоре се слага фолио и се прибира в хладилника за 8-12 часа.

Преди да се поднесе, се наръсва отгоре с какао и настърган шоколад и се украсява с нарязани като ветрило ягодки.

За тези, които не харесват маскарпонето (аз лично смятам, че вкусът му е неприятен), може да се направи пюре (в блендер или в робот) от:

300 мл/1 1/4 чаши сирене рикота
3 с.л. крем сирене (от типа Филаделфия)
2 с.л. течна сметана
1 с.л. лимонов сок


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB