За Нова година правих
Бирен Наполеон и ми остана малко тесто.
Това е рецептата за цялата доза, но ако ще правите само сладките, количеството продукти може да се намали:
250 мл бира (силно газирана, за да е по-крехко тестото)
250 г студено масло или маргарин
2-3 ч.ч. (по 250 мл) брашно, (колкото поеме тестото) (при мен бяха 4!)
щипка сол
За плънката:1/2 ч.ч. орехи (100 мл)
2 с.л. кристална захар (по-едра)
1.с.л. с връх какао
Мазнината се прави на трохи с 2/3 от брашното и солта с помощта на нож или кухненски робот. След това се добавя 3/4 от бирата и тестото се размесва добре. Постепенно, с редуване се добавят останалите брашно и бира.
Тестото трябва да е средно меко.
Прибира се в найлон и в хладилника за 4 часа.
От останалото ми от корите за тортата разточих 3 кръга с диаметър 20 см, нарязах ги радиално на по 8 парченца, сложих по 1/2 ч.л. плънка от смлени орехи, какао и захар на основата на 'триъгълника' и ги навих като кроасани (т.е. от дебелата част към тънката и леко подвих страничните краища). Наредих ги върху суха хартия за печене (иначе като се разтопи захарта от плънката, сладките се залепват за тавата и за да се извадят, трябва да се счупят
).
Изпекох сладките в предварително загрята до 220 С фурна. Внимание, изпичат се много бързо и има опасност да загорят! Не се отдалечавайте от фурната!
Поръсих ги с малко пудра захар веднага, щом ги извадих от фурната (за да бъдат сладки) и с още малко, като изстинаха (за красота
)
Забележка: Самото тесто може да се оформи на топченца и така да се замрази.
Или пък сладките да се изпекат и да се приберат в голям плик; много са трайни и дори сa по-вкусни, като попрестоят.
Стават много бързо и са невероятно вкусни и ароматни!