Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:15 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Яну, 2006 6:50 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За Нова година правих Бирен Наполеон и ми остана малко тесто.

Това е рецептата за цялата доза, но ако ще правите само сладките, количеството продукти може да се намали:

250 мл бира (силно газирана, за да е по-крехко тестото)
250 г студено масло или маргарин
2-3 ч.ч. (по 250 мл) брашно, (колкото поеме тестото) (при мен бяха 4!)
щипка сол

За плънката:

1/2 ч.ч. орехи (100 мл)
2 с.л. кристална захар (по-едра)
1.с.л. с връх какао

Мазнината се прави на трохи с 2/3 от брашното и солта с помощта на нож или кухненски робот. След това се добавя 3/4 от бирата и тестото се размесва добре. Постепенно, с редуване се добавят останалите брашно и бира.
Тестото трябва да е средно меко.
Прибира се в найлон и в хладилника за 4 часа.

От останалото ми от корите за тортата разточих 3 кръга с диаметър 20 см, нарязах ги радиално на по 8 парченца, сложих по 1/2 ч.л. плънка от смлени орехи, какао и захар на основата на 'триъгълника' и ги навих като кроасани (т.е. от дебелата част към тънката и леко подвих страничните краища). Наредих ги върху суха хартия за печене (иначе като се разтопи захарта от плънката, сладките се залепват за тавата и за да се извадят, трябва да се счупят :evil:).

Изпекох сладките в предварително загрята до 220 С фурна. Внимание, изпичат се много бързо и има опасност да загорят! Не се отдалечавайте от фурната!
Поръсих ги с малко пудра захар веднага, щом ги извадих от фурната (за да бъдат сладки) и с още малко, като изстинаха (за красота :mrgreen:)

Забележка: Самото тесто може да се оформи на топченца и така да се замрази.
Или пък сладките да се изпекат и да се приберат в голям плик; много са трайни и дори сa по-вкусни, като попрестоят.

Стават много бързо и са невероятно вкусни и ароматни!


Attachments:
rugelach.jpg [125.21 KiB]
Downloaded 377 times


Last edited by biskvitka on 16 Окт, 2007 11:01 am Вто, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 7:56 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това са едни от най-любимите ми сладки, но си признавам, че никога няма да седна да ги правя, защото с тестените неща сме на Вие. :oops: Но пък за сметка на това мога да омета цяла купа от тези!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 8:44 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Благодаря ти Бис,че ми напомни за тортата"Бирен Наполеон".Беше чудесна.
А тези сладки са точно за сега в студеното.Е ама аз пак няма да меся и без това все готвя.У нас си има хора специално за това.Така де и те трябва да свършат някаква работа.Само,че ще я накарам/свекървата/да направи две дози.Едната ще напълня със сладко от сини сливи и орехи,а другата със стафиди и желе от ягоди.Много обичаме сладките неща,пък и лятото е далеч и не ми се мисли за диети. :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 11:03 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
vivagd написа:
...ще я накарам/свекървата/да направи две дози. Едната ще напълня със сладко от сини сливи и орехи,а другата със стафиди и желе от ягоди...

Мисля, че сладкото и желето ще изтекат, сладките не трябва да се навиват стегнато.
Опитай с домашен мармалад.

Алеко написа:
Но пък за сметка на това мога да омета цяла купа от тези!

Ок.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 11:09 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Кво ще рече туй "ок"? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 11:11 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ще получиш една купа от тях.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2006 11:16 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
:ligi: :plz: :plz: :belly: :flow: :hug:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2006 1:19 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Благодаря за съвета. Но сладкото и желето са домашно приготвени и доста гъсти. Извинявам се за късния отговор, но ме нападнаха гости.
Двете дози от тестото са замесени и ще преспят в хладилника, а утре вечер ще моделирам и дегустираме.
Естествено, че рецептата я отнесоха и гостите ми.
Оказа се, че било много хубаво някой да ти меси с биричка и ти да си пийваш биричка. За всяко нещо си има хора.
Винаги обичам да експериментирам, така че, каквото и да се получи, ще става за хапване. :cheers:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2006 7:43 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Навитите сладки/аз ги кръстих домашни кифлички/станаха чудесни.Просто намазах по-дебело тестото,смлени орехи и готово.нищо не се разтече.Днес с комшиите сме на един вид десерт,ама то като гледам май стават и с ракийка по между паузите. :drunk: :ligi: Днес рецептата е и при колежките и снимката за показност.Щели да пробват и с пълнеж от риба и с кайма.Мерсаж за рецептата. :flow:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Яну, 2006 3:59 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Вили, много се радвам!
vivagd написа:
...колежките... Щели да пробват и с пълнеж от риба и с кайма...

Това звучи много интересно! Сподели после как се е получило, моля!


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Яну, 2006 5:16 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
.Струва си.Моите колежки ги направиха с пълнеж/намазани по-дебеличко/с пастет от мляна сварена риба,задушени лук и гъби/пак смлени/чер пипер и мъничко лим сок.
А другия вариант с лук,кайма,гъби,чубричка,сол,чер пипер/пак смляни и намазани.Мисля,че е добре да се ползва пасатор,но това не го обсъждахме.
Отгоре бяха поръсени с маково семе.Аз им дадох идеята и те добре се справиха.Всички ги харесаха/само дето ни липсваше биричката/.
Абе пробваме всичко.Номерът е такъв,че както и да ги направиш задължително трябва да стават за хапване.Макар,че аз съм по сладичките нещица-малко вредно ама ти доставя удоволствие. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2007 1:39 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Яну, 2007 3:07 am Вто
Мнения: 60
А това дали ще стане ако сложа кашкавал или сирене?
А бту Бисквитка, тази плънка, за която говориш, някакви пропорции дали ще може да ми кажеш?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2007 9:34 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
hard_life написа:
[i]А това дали ще стане ако сложа кашкавал или сирене?[i]


Ако направиш така, няма да са вече навити сладки, а навити соленки.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2007 11:06 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Hard_life, много ме е срам :oops: :hair:

За плънката:

1/2 ч.ч. орехи (100 мл)
2 с.л. кристална захар (по-едра)
1.с.л. с връх какао

Каквото остане, с хлапето го изяждаме :)

Направих корекция и в самата рецепта.

По-нагоре Вили е писала, че колежките и са правили солени плънки - с риба, кайма и пр. Така че не виждам защо да не опиташ със сирене и жълтък (кашкавалът се "спича" и става "пластмасов").


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Окт, 2007 1:51 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Яну, 2007 3:07 am Вто
Мнения: 60
Ахам, тогаз ще пробвам с твоята плънка.
Много благодаря.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB