В темата "
Тригуни" DolceVita написа:
Ами дай ми и твоите рецепти...за всеки случай!!! Довечера ще ги правя. Иначе смятам да навия бутер тесто с плънка локум и орехи и ще сиропирам като баклава. А сиропа в какво съотношение го правиш?
Извинявай, че не отговорих веднага.
Рецептите ми са абсолютно елементарни.
Бутертестото (след бавно размразяване в долната част на хладилника) се разгъва внимателно и се нарязва с остър нож на квадрати с големина 10Х10 см. (може и по-големи, ако ти харесва) В средата на всеки квадрат се слага по 1 ч.л. плънка. Квадратите се прегъват по диагонал и се пекат на 180 градуса в предв. загрята фурна. Като изстинат, се заливат със сироп от 350 г захар, 250 - мл вода и лимонена киселина на върха на чаената лъжичка (за да не се захаросат).
Плънка
1 1/2 ч.ч. смлени орехови ядки
1/2 ч.ч. галета
1 каф. чаша прясно мляко
малко канела.
съставките се смесват и се нагряват на котлона (без да завират)
Без плънка се правят по същия начин. След като се изпекат, се заливат със сироп или
сладкарски крем(това с крема не съм го правила).