Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:00 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
 Рецепта: Торта "Куча"
Сготвено на: 19 Окт, 2004 6:19 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Рецептата ми я даде една приятелка с руски произход ("куча" на руски значи куп, купчина). Тортата е ефектна, лесна за изпълнение и е много вкусна.
Блатове:
2 яйца
200 г заквасена сметана
170 г захар
240 г брашно
2 ч.л. (20 г) сода бикарбонат
1 с.л. (15 г) оцет

Крем:
600 г заквасена сметана
170 г захар
Разбъват се с тел или вилица, не с миксер

Глазура:
3 с.л. (75 г) какао
3 с.л. (75 г) захар
4 с.л. (80 мл) прясно мляко
100 г масло

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, Добавят се сметаната, брашното и содата, смесена с оцет (може да се сложи пакетче бакпулвер, ама със сода ми харесва повече - въпрос на вкус). Една трета от сместа се пече в намаслена и набрашнена тортена форма с диаметър 26-28 см, където си остава, след като се изпече. Към останалото тесто се добавя 1 с.л. (25 г) какао и се пече в по-голяма тава, желателно правоъгълна. Изпечените блатове се охлаждат; белия се сиропира със 100 мл алкохол (коняк, водка или вино) или компот, ако ще я предлагате на деца, и се намазва обилно с крем. Кафявия се нарязва на квадрати със страна 2-3 см. Всяко квадратче се топи в крема и се хвърля върху белия блат, който си остава във формата, както се разбрахме. Получава се хаотична купчина, но това да не ви притеснява. Ако случайно остане крем, той се излива отгоре. Накрая всичко се залива с глазура (всичките продукти за която се смесват и загряват, без да кипват).
Слага се в хладилника поне за осем часа.


Last edited by biskvitka on 01 Апр, 2006 7:27 pm Съб, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Торта "Куча"
Сготвено на: 19 Окт, 2004 10:16 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
"Куча" -къща ли значи или купчина..нещо съм позабравила руския. :oops:
А сметаната каква е ?Течна най- вероятно след като се топи...,но аз да попитам.. :wink: :)
Звучи ми апетитно и изглежда толкова лесно ...
Последната ми торта беше доста зле..много си надхвърлих възможностите..:evil: :evil: :cry:
Имаме повод в края на седмицата и точно нещо лесно търсих..,така че очаквам разясненията,за да се отсрамя . :wink: :lol: :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Торта "Куча"
Сготвено на: 20 Окт, 2004 1:19 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куча е купчина. А за сметаната се извинявам - руската сметана е заквасена. За течната има друга дума - сливки. Така че в случая е заквасена. За руски рецепти предпочитам сметаната на Фибела, като консистенция и вкус е по-подходяща, да не говорим за цената. Самата торта, докато я правиш е доста грозна, обаче, като престои, видът и се подобрява. Много е вкусна и винаги става. Успех! :wink:


 Profile  
 
 Рецепта: Торта "Куча"
Сготвено на: 20 Окт, 2004 3:20 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси отивам да търся такава сметана..до сега съм виждала само на Данон...принципно рядко употребявам и не съм се вглеждала подробно по рафтовете.. :?
Мерси! :wink:


 Profile  
 
 Рецепта: Торта "Куча"
Сготвено на: 21 Окт, 2004 12:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Сметана Фибела има в РАМ-стора...има един срещу ТУ


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB