П.П. Докато върнат книгата на
biskvitka.
Източник
Как се правятот портокалови кори
Различни видовеплодови цукаты
Цукати от тиква с портокал
Продукти:
- 1 кг тиква
- 1 портокал
- 200 мл вода
- 800 грама захар
Приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета, пръчици, парички, звездички, както дойде и се засипва с малко захар да си пусне сока, който се отлива.
Портокалът се попарва във вряла вода, нарязва се на парченца заедно с кората, почиства се от семките, залива се отново с вряла вода и се вари 10 минути.
Добавя се захарта и се вари на слаб огън до пълното й разтваряне в сиропа.
С кипящия сироп се заливат парченцата тиква. Оставя се да поизстине.
Сварява се отново на бавен огън докато тиквата стане прозрачна, а сиропът гъст като мед.
Дотук се е получил един хубав рачел.
Парченцата тиква се изваждат в тава за да се отцедят от сиропа и позасъхнат. После се овалват в захар.
Могат да се извадят и по-запазените парченца портокал.
Останалият рачел се пресипва в буркан.
Цукати от тиква
Продукти:
- 1 кг тиква
- 5 грама( половин пакетче) лимонтузу
- 800 грама захар
- канела или стъргана лимонова кора - на вкус
Приготвяне:
Тиквата се нарязва на кубчета, пръчици, парички, звездички, както дойде и се засипва с малко захар( 200 грама) да си пусне сока.
Загрява се на бавен огън до кипване без да се бърка. След това се оставя да изстине а сокът се отлива.
Захарта се залива с чаена чаша тиквен сок и се вари до пълното й разтваряне. Добавя се лимонтузуто.
С кипящия сироп се заливат парченцата тиква. Оставя се да поизстине.
Сварява се отново на бавен огън докато тиквата стане прозрачна, а сиропът гъст като мед.
Парченцата тиква се изваждат в тава за да се отцедят от сиропа и позасъхнат. После се овалват в захар, размесена с канелата или с настърганата лимонова кора.
Останалият рачел се пресипва в буркан.