Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:51 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Окт, 2004 9:58 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От всички баклави, които правя, тази се харесва най-много, а пък е най-лесната.

500 г готови кори
150 г масло
200 г смлени орехи
сокът от 1/2 лимон
500 г захар
350 мл вода
канела, бахар и карамфил колкото обичате

Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки. Корите се навиват на стегнато руло и се нарязват на парченца по около 1 1/2 см.

Парчетата се нареждат плътно в тава така, че да се вижда плънката (част от нея се изсипва, ама аз си я връщам :wink: ). Кръгчетата се заливат с разтопено масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп.

За сиропа:
Захарта, водата и лимоновия сок се смесват, кипват и варят 15 мин. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 мин. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.

A ето и резултатът:
Image


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Ное, 2004 6:44 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Забравих да спомена, че от тези продукти излизат 30 парчета, т.е. към 10 порции.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Ное, 2004 10:55 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това изглежда страхотно!! :D :D
До сега съм парвила само обикновена и "триъгълна" :) баклава..обезателно ще пробвам рецептат ти! 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 12:28 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Много ти благодаря, за идеята!Направих я още за Коледа,но чак сега ми остана време да седна за по-дълго на компютъра.. :oops: Това определено е най -бързата баклава ,която съм правила (иначе я правя на "триъгълничета") и много ефекна! :kiss:
Глътна ми повечко сироп..и сложих по- малко захар,стори ми се ,че ще бъде по -сладичка с тези пропорции ,които си дала.
Досега не бях слагала бахар на баклава..просто не се бях сещала,стана много ароматна!
Мерси ,отново! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Яну, 2005 11:56 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Радвам се, че ти хареса!
Аз пък реших да не я правя, защото толкова много ни се услажда, че не ядем нищо друго, докато не свърши.
Сиропът не трябва да е много, за да не 'плува' баклавата. Захарта наистина е в повече, не съм се сещала да намаля количеството. Но се страхувам, че ако го направя, ще предизвикам бунта на моите гладници... :skull:


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Дек, 2010 1:10 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Побут, както се казва на форумски език! :mrgreen:
Биски, пак да благодаря за рецептата. За 5 години, от както си я публикувала, само веднъж кривнах от "правия път" и 2 дена след това бях привикана на поправка! :mrgreen:
Туй то, ще я правя до живот! Много е хубава и супер лесна наистина! :kiss:


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Дек, 2010 1:46 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Като стана дума за баклава, трябва и аз да дам моята рецепта. Малко по-пипкава е от тази на Биски, но не е никак трудна. А просто се топи в устата. Ще я пусна утре, така че който иска, да има време да си я спретне за в другиден.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Яну, 2011 10:07 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Да си призная, бях я позабравила тази рецепта, но благодарение на Лудото Ленче, вчера добре си похапнахме :)

Кристи, ще се радвам да опитам и твоята баклава!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB