От всички баклави, които правя, тази се харесва най-много, а пък е най-лесната.
500 г готови кори
150 г масло
200 г смлени орехи
сокът от 1/2 лимон
500 г захар
350 мл вода
канела, бахар и карамфил колкото обичате
Корите се разделят на две равни части. Върху всяка част, без да се разделят корите, се ръсят орехи и подправки. Корите се навиват на стегнато руло и се нарязват на парченца по около 1 1/2 см.
Парчетата се нареждат плътно в тава така, че да се вижда плънката (част от нея се изсипва, ама аз си я връщам

). Кръгчетата се заливат с разтопено масло. Пече се до зачервяване. Като изстине, се залива със сироп.
За сиропа:
Захарта, водата и лимоновия сок се смесват, кипват и варят 15 мин. Баклавата се залива, стои така около 1 час, след което се изважда едно парче от тавата, сиропът, който не е попил се излива внимателно и се вари още 5 мин. Баклавата се сиропира отново. Поднася се на следващия ден.
A ето и резултатът:
