Класически, лесен, вкусен и ужасно калоричен десерт.
Crème Brûlée за 6 порции
500 мл течна сметана (в оригинала е double cream, която е с 48 % масленост)
1 голяма шушулка ванилия / 1 ч.л. течна есенция (от онази кафявата) или няколко прахчета ванилена захар
100 г ситна бяла захар
30-50 г кафява захар за поръсване отгоре
6 жълтъка
Фурната се загрява до
140 С/ 275 F.
Сметаната се изсипва в касеролка. Ваниловата шушулка се цепва по дължина и вътрешността и се остъргва в сметаната. Шушулката се начупва на парченца, които също се слагат в сметаната.
Касеролката се слага на огъня; като заври сместа, температурата се намалява, колкото да се поддържа къкрене. След 5 мин съдът се сваля от котлона. С цедка се изваждат парченцата ванилия. Оставя се да се охлади леко.
Жълтъците се разбиват със захарта, докато побелеят. Към тях на тънка струйка и при непрекъснато бъркане се добавя сметаната.
Сместа се изсипва в шест формички за крем брюле (стават и формички за суфле или просто огнеупорни купички) до 2/3 от обема на съдинките.
Купичките се поставят в тавичка. Между тях се налива топла вода (която да стига максимум до 1/2 от купичките).
Кремът се "пече" на водна баня около 30 мин или докато по краищата е по-плътен, а в средата леко "се колебае".
Купичките се изваждат от водата и се охлаждат до стайна температура. След това се прибират в хладилника.
Преди сервиране се поръсват с кафява захар и се карамелизират с
бренер. При липса на такъв се използва грилът на фурната, но тогава кремът трябва да е със стайна температура, за да не се спукат купичките.
Източник
[hide=забележка]
На първия изпит го правих с мляко с 1,5% масленост и се наложи да реанимирам крема с нишесте и да добавям сметана
. [/hide]