inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:58 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Апр, 2006 5:20 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Блатове:
3 яйца
300 г заквасена сметана
200 г захар
щипка сол
350 г брашно
1,5 пак. бакпулвер
2 с.л. какао (последните три съставки се пресяват заедно)

Крем:
200 г течна сметана (сладкарска)
200 г сирене Филаделфия (натурално)
200 мл прясно мляко
пудинг Ванилия без варене (не знам количеството, използвах 40 г Джело)
3 с.л. захар

Сироп:
70 г захар
70 мл вода
4 с.л. ром

Глазура и украса:
150 г шоколадов кувертюр
40 г бял шоколад

Блатове:
Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се избиват на твърд сняг, с щипка сол. Жълтъците се разбиват със захарта и останалите продукти. Получава се доста гъсто тесто, към което се прибавят избитите белтъци и се бърка с широка лъжица или с длан. Сместа трябва да остане пухкава.

Тестото се изсипва в намазана с масло и покрита с хартия за печене тортена форма с диаметър 24 (може и 26) см.

Блатът се пече в предварително загрята до 200 С фурна около 15 мин, след това Т се намалява до 180. Като се опече отгоре, се покрива с метално фолио (или хартия). Блатът е готов, когато клечка, забодена в него, излезне суха. Изглежда мек, но си е изпечен.

Оставя се във формата за около 5 мин, след това се обръща върху решетка (отгоре се получава едно 'хълмче' и то се сплесква малко от тежестта на целия блат.

Най-добре е да се продължи с блата на следващия ден или поне след 6-8 часа.

Крем:
Сметаната се избива на сняг. Отделно се приготвя пудингът, според указанията на опаковката, като се бърка малко по-малко (иначе се втечнява). Към пудинга се добавя крем-сиренето (правих крема и с претрита през сито извара, също е хубаво, но изварата се усеща). Двете смеси се разбъркват добре. Накрая се прибавя разбитата сметана и се разбърква по същия начин, като белтъците от блата, за да остане кремът пухкав.

Сироп:
Смесват се водата със захарта и се варят около 5 мин, след като кипне. Пяната се обира. Сиропът се охлажда и едва тогава към него се добавя алкохолът (ако ще има деца на масата, заменете алкохола с ванилия и пак добавете в охладения сироп).

Сглобяване:
Работи се върху специална стойка или обърната тава.

Блатът се разделя на три равни части, като най-кривата и грозна се слага за основа. Леко се сиропира (ако сиропът е много, тортата ще се счупи при пренасянето и). Отгоре се намазва с 1/3 от крема. По същия начин се процедира и с другите две части.

Най-отгоре трябва да има дебел слой крем, който се заравнява с шпатула или дълг нож.
С шпатула се обира излишният крем отстрани.

На водня баня се разтопява кувертюрът. С част от него се правят листенца и пеперудка (за по-сигурно направете поне две, че една винаги се чупи), а с остатъка се замазва тортата отстрани.

Първоначалният ми замисъл беше да облепя тортата с шоколадова лента отстрани, но при този диаметър не се получи, пък и за това трябва време и спокойствие.

Върху тортата се нареждат листенцата и пеперудката. Оставя се в хладилника, но може и да се поднесе веднага. Нямам представа, каква е на вкус, като престои, сигурно е вкусна :roll:

Прясно приготвена не е никак лоша 8)


Attachments:
shokoladova_torta.jpg [33.96 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 17 Май, 2006 10:22 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Отново да се похваля.. и с таз вкусотия ме гощаваха днес! :)
Тортата е много вкусна, лека и не натрапчиво сладка- "идеална като за нас четиримата".. :lol: .Много ни хареса, искамЕ пак! :mrgreen: :twisted:

П.С. Поднесоха ни я с топка домашен ягодов сладолед.. :P Вкусотия!
Благодаря ! :kiss:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2006 8:20 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Не беше много честно рано-рано да дразните хората с тортички и сладоледи! :P
Добре, че има останал сладкиш от вчера, сега ще го измъкна от устата на детето! :mrgreen:
А тези красиви листенца - КАК?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2006 9:00 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Радост написа:
...А тези красиви листенца - КАК?

На тази снимка са от китайска роза - откъснах няколко листенца и ги намазах с разтопен шоколадов кувертюр откъм опаковата им страна (там жилките са релефни).
(Вчерашната беше с листа от вишни, растящи на сянка, че са по-малки листенцата :P)
След това сложих листенцата на дъска и ги прибрах в хладилника да се стегнат. Като се втвърди шоколадът, листата се отстраняват внимателно.
Трябва да се правят повечко листенца, защото имат гадния навик да се чупят :evil: .

Пеперудата се прави така: рисува се (или се прекопира) върху паус или бяла хартия за печене, обръща се и хартията се залепва върху дъска или плоска бяла чиния, така, че да се вижда картинката.
Прави се фуния от паус или хартия за печене (тук вече цветът няма значение, важното е да е плътна :mrgreen:) с размери 20Х20. Фунията се пълни с разтопен кувертюр и се очертават контурите на пеперудата. Отново се слага в хладилника. Като се стегне, крилцата се поливат с разтопен и леко охладен бял шоколад (използвах Нестле, който се пресече и стана на гранули :evil:). Отново се слага в хладилника и като се стегне, се отлепва с нож от хартията.

По принцип двете крилца трябва да се слепят с телце, направено от остатъка от черния шоколад, но аз не правя така - забивам крилцата в крема, а върху остатъка от шоколада сипвам малко вода или мляко, нагрявам на котлона, докато се разтопи и се размазвам от удоволствие, докато пия :oops:

Лудетина, благодаря, че дойдохте!


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2006 11:03 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Благодаря, Бисквитке! :kiss:
Вече съм си харесала листенца (от хоста! :mrgreen: ), остава да си намеря достатъчно количество кувертюр. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2006 2:07 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Радост, в Метро има опаковки по 2 кг (за около 12-13 лв). Това достатъчно ли е?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Май, 2006 2:34 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Може би ще стигне! :mrgreen:
Дано да има и в нашенското Метро.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Yahoo [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB