inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 22 Ное, 2017 9:58 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
 Рецепта: Карамелен кекс
Сготвено на: 21 Апр, 2006 3:32 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2006 3:41 pm Чет
Мнения: 83
4 бр. яйца
200 мл течна сметана
1 ч.ч. захар
240 гр брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

Карамелена смес- половината от захарта се карамелизира с малко вода, докато стане златист цвят. После се добавя половината от сметаната и се разбърква до разтваряне на карамела. След като изстине към нея се добавят 2-те яйца, половината бакпулвер и половината от брашното. Разбива се добре с миксер.

Ванилова смес- другите 2 яйца се разбиват с миксер. Към тях се прибавя останалата захар, сметана, бакпулвер, брашно и ванилията.

Глазура- 1/3 ч.ч. захар, малко вода се карамелизира. Прибавя се 100 мл мляко или сметана, в което е разтворена 1 с.л. брашно. Бърка се докато заври.

В кексова форма се изсипват двете смеси. Може с вилица да се изтегли кексовата смес на няколко места, за да се ошари по-добре.

Пече се на 170 градуса на долен реотан първоначално. После след като набухне кекса се включва и горният.

Изстиналият кекс се залива с глазурата.


 Profile  
 
 Рецепта: Карамелен кекс
Сготвено на: 21 Апр, 2006 3:41 pm Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Eй това ме грабва повече от всякакви козунаци - уф, покапах се :ligi: И към него топка карамелов сладолед със стафидки...


 Profile  
 
 Рецепта: Карамелен кекс
Сготвено на: 21 Апр, 2006 5:10 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Е, сега вече и аз се покапах! :oops: :lol:
След празниците непременно ще го пробвам! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Карамелен кекс
Сготвено на: 21 Апр, 2006 5:46 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Бухтичке, благодаря!

Не може ли да се пече едновременно и отгоре, и отдолу, че такава екстра за отделни реотани нямам :oops: ?


 Profile  
 
 Рецепта: Карамелен кекс
Сготвено на: 21 Апр, 2006 8:18 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 06 Апр, 2006 3:41 pm Чет
Мнения: 83
Ами най-добре е да пробваш ...а и сега ми идва на ум, че може да използваш фолио.Сложи го в началото и после го махни.
Мисля ,че ще стане.Успех!


 Profile  
 
 Рецепта: карамелен кекс
Сготвено на: 24 Авг, 2007 8:43 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Авг, 2007 4:15 pm Сря
Мнения: 9
Location: гр.Славяново (Плевенско)
:ligi: Това е най-хубавият кекс, който съм яла през живота си! Страхотен е сега тъкмо го направих и си опитах! Само имам една малка забележчица - в рецептата трябва малко повече брашно иначе другото си е наред!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Yahoo [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB