Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:56 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пудинг-кабинет
Сготвено на: 21 Ное, 2004 7:21 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Обичате ли пудинг? Какво ли питам, струва ми се че всички обичат пудинг. А този го правя от най-различни остатъци - изостанал бял хляб, козунак, кроасан, виенски кифли (от рецептите на баба, стринка, леля ...). Чудесен десерт за студените зимни вечери.

ПУДИНГ-КАБИНЕТ
------------------------
8-10 кифлички
1 литър мляко (3 ч.ч. чаши)
4-5 яйца
1 пакетче ванилена захар
2-3 с.л. захар
Една шепа стафиди
Една шепа счукани на ситно бадеми заедно с още 2 с.л. захар
(стафидите и бадемите не са задължителни, но са желателни)

1. Яйцата се разбиват , прибавя се млякото, ванилената захар и 2-3 с.л. захар.
2. Кифличките се нарязват на тънки филийки, нареждат се в огнеупорна стъклена купа (Пайрекс) и върху тях се изсипва млечната смес.
3. Отгоре се наръсват стафидите (които предварително са измити) , похлупва се с капак и се пече 20 минути.
4. Изважда се от фурната, наръсва се с бадемите и се пече още 30 минути в умерена фурна (175 градуса).
5. Поднася се залят с ванилов сос или заедно с компот .

Errare humanum est


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2004 10:18 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В рецептата на Raza пудингът се пече директно във фурната. Срещала съм варианти на печене на водна баня (т.е. в тава с вода), като в рецептата на Betty, както и на варене в салфетка. От какво зависи изборът на технология?


 Profile  
 
 Рецепта: предполагам
Сготвено на: 22 Ное, 2004 3:34 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Не съм специалист, но предполагам, че зависи от съставките на пудинга. Ако преобладават течните - ще трябва млякото да се втвърди/кремира/пресича/сгъстява (не знам как се казва на български. На испански има много точна дума за този процес - CUAJAR). А когато се добавя брашно или кифлички, сгъстяването се получава от съединяването на млякото с нишестето. А забелязала ли си, че когато приготвяш крем-карамел , дори и времето за опичането му е повече, отколкото за пудинг.


Last edited by Raza on 02 Дек, 2004 2:20 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Пудинг-кабинет
Сготвено на: 22 Ное, 2004 4:07 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря! Ще трябва да си поприпомня органичната химия, защото без необходимата теория понякога се получават доста безвкусни неща :cry: .


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB