Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:02 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 18 Юли, 2006 1:37 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
за един блат:

2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. + 1 с.л. брашно
7 с.л. вода
1 равна ч.л. бакпулвер
ароматизатор по усмотрение (ванилия, настъргана лимонова/портокалова кора, или някаква есенция)

Отделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол (добавих солта от себе си, в оригиналната рецепта я няма). Жълтъците се разбиват отделно със захарта и водата. Към тях се прибавя брашното, пресято заедно с бакпулвера. Накрая внимателно се прибавят белтъците.

Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно форма / тава.

Блатът се пече, докато леко порозовее и клечка, забодена в средата не излезне суха, без полепнало по нея тесто.

Готовият блат е висок 3,5 - 4 см с диаметър 22 см. Ако се пече в микровълнова (5 мин под капак на 750 W и още 4 на 400 W (без капак) става поне 6 - 6,5 см.)

Забележка: едната с.л. брашно може да се замени с 1 с.л. какао или някакви ситносмлени ядки.

С това тесто правя основа за плодова торта, която пека в тази форма. Готовата торта може да се оформи така.

За средноголяма торта (с диаметър около 26 см) е достатъчно да се изпекат два такива блата и да се разделят на половинки.

Източник: Дина Тодорова


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot], Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB