Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:35 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 29 Юли, 2006 5:32 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Рецептата, която имам записана е на fortuna:

Избира се тиква с подходящ размер за печене цяла във фурна = средна по размер и възможно най-разлята (за да се опече добре). Отрязва се капаче, издълбава се от семестата част и се пълни с нарязани плодове каквито има-
ябълка, круша, грозде, малини, киви и т.н.- по възможност различни цветове и вкусове (сладки, стипчиви, сочни, нишестени), нарязани орехи, 3-4 лъжици захар, канела на вкус, 2 кутии обикновен нарязан локум (стандартни-не знам точно грамажа), долива се вода , захлупва се с капачето и се пече на слаба фурна. По желание може и лъжичка коняк.
При сервиране се реже като торта и резените стават отгоре с вкусна ефектна карамелизирана плодова смес.


 Profile  
 
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 30 Юли, 2006 10:29 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Мммм, голяма вкусотийка предлагаш. Браво!!!! ImageАз също правя такава тиква, но с ошаф и мед. Не наливам вода и пак добре омекват плодовете. Ще чакаме само да узреят тиквите. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2006 2:10 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
...захлупва се с капачето и се пече на слаба фурна.
И колко горе-долу продължава този процес? Два, три часа?


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Юли, 2006 5:34 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
IPA написа:
...захлупва се с капачето и се пече на слаба фурна.
И колко горе-долу продължава този процес? Два, три часа?


Колкото имаш кинти да си платиш сметката на енергото. :P


 Profile  
 
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 30 Юли, 2006 6:48 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Тогава ще се наложи да ям сурова тиква :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 30 Юли, 2006 7:05 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Аз пека тиквата на 200 градуса 2 часа и половина. Е, докато омекне. Може на нощен ток, да не се дхарчите прекалено, пък и зимните вечери са дълги. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 30 Юли, 2006 7:33 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Е, два часа и половина се понася, особено в студени зимни дни 8).


 Profile  
 
 Рецепта: Пълнена тиква
Сготвено на: 30 Юли, 2006 9:39 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
То затова навремето са пекли тиквата в пещ, хем къщата е топла, хем няма дебели сметки за ток ;)

Искам такава тикваааа! :pump:


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Юли, 2006 10:23 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
И колко горе-долу продължава този процес? Два, три часа?


Толкова 2 - 3 часа, като зависи от големината на тиквата.
След втория час може да се пробва с вилица доколко е опечена тиквата.
За да се образува карамелизирана коричка отгоре се маха тиквеният капак последния половин час.

Относно тока - може да спрете парното докато печете, печката ще отоплява през това време и колкото по-често проверявате степента на готовност на тиквата, толкова по-топло ще ви бъде. :twisted:

neli.mag, твоят вариант с меда звучи много вкусно.
То сега не е сезон за тази рецепта, но бях обещала да я пусна и го правя, докато не съм забравила. :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB