Сръбски сладкиш
Продукти:
за блата:
6 с. л. захар
6 жълтъка
6 с. л. смлени орехови ядки
6 с. л. олио
6 с. л. кисело мляко
6 с. л. брашно
1 бакпулвер
за крема:
6 белтъка
6 с. л. захар
за сиропа:
½ ч. ч. вода
2 к. ч. захар
смлени орехови ядки за поръсване
Приготвяне:
Разбиват се захарта и жълтъците. Прибавят се смлените орехи, олиото, киселото мляко и брашното с бакпулвера, разбъркан в него. Полученото тесто се слага в намаслена тавичка и се изпича.
За крема: Разбиват се белтъците и захарта на сняг.
За сиропа: Водата се слага да заври и се добавя захарта. Захарта трябва да се разтопи и да се получи гъст сироп, който изстинал вече, се сипва постепенно в белтъчната смес, като се разбърква.
Получения крем се изсипва върху блата и се оформя на равномерен пласт. Най-отгоре се поръсва със смлени орехови ядки и се слага във фурната да се изсуши крема.
Източника е едно малко списание "Вкусотии в чинии". Направих го снощи и стана много приятен и сочен сладкиш и става доста бързо. За крема и сиропа използвах наполовина бяла и на половина кафява захар.
Да ви е сладко!
|