Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:31 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 11 Дек, 2006 1:31 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много вкусни курабийки: златисти и хрупкави отвън, нежни и мекички отвътре (не като кльощавите торти на админа :P)

Рецептата е на torkonator и е копи-пейстната от форума на аквариумбг.

Продукти:
1 ч.ч. кристална захар
2 яйца за тестото и 1 за намазване
3/4 ч.ч. олио (или 1/2 ч.ч. олио и 2 с.л. мас)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно колкото поеме, за да стане меко тесто

Приготвяне:
Захарта се разбива с яйцата до побеляване, прибавя се олиото, киселото мляко и содата и се омесва меко тесто. Късат се топчета колкото голям орех, оформят се на топка, леко се спескват. Редят се в суха тава, намазват се с яйце, наръсват се отгоре с кристална захар и се изпичат в предварително загрята фурна.

Да ви е сладко. Перфектни са за закуска с кисело мляко или, ако имате проблеми с гърлото, чай.

Моите забележки:
Добавих ванилия и настъргана лимонова кора, както и малко пълнозърнесто брашно.
Препоръчвам да се пекат върху хартия за печене, защото захарта извън курабийките прегаря и тавата се мие трудно.
Следващия път ще ги поръся с кафява захар и ще сложа за аромат канела. :facelick:


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 23 Авг, 2007 11:26 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Скоро ги правих и като изключим факта, че ги препекох, станаха чудни. Та, искам да добавя моя температурно-времеви подход към печенето, да не се опари и някой друг непрофесионалист :lol:
Аз пекох на около 220С към 10-12 минути и така ги изпуснах. Мисля, че при такава температура е достатъчно да порозовеят и фурната направо да се изключи, за да станат такива пухкави, каквито ги е направила Биски.

Биск, мерси за ванилията и лимонената кора :) А другият път ще пробвам със сладко.


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 24 Авг, 2007 11:47 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 21 Май, 2006 8:42 pm Нед
Мнения: 45
Много са хубави курабийките! Браво на майсторката! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 18 Фев, 2008 1:35 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Само изкам да се изфукам. :)
Направих ги тези страшни курабийки. Че им се и разнесе славата. :)
Миналата неделя малкото маче твърдо ме убеждаваше, че иска за закуска курабийки. Аз си знам, че то курабийки не яде, ама реших да се изпробвам и на това поприще (оказа се, че съм имала вече такъв дебют преди 20 - 25 години :) ). Курабийките се получиха много добри. Чак аз не повярвах. Естествено срещнах някои тривиални трудности. Най-са ми любими рецептите в които има словосъчетанието "колкото поеме". Не задруго, ама при мен поема колкото му дам. :) Пък и леките девиации от НПМГ-то все още дават ефект и обичам точните мерки. Но както и да е, спретнах се грабнах аз буркана с брашното и започнах да "поемам". В един момент се оказа, че "пое" цялото брашно, а това, което трябваше да бъде меко тесто беше ужасно лепкаво нещо, което не можех да изстържа от пръстите си. Обаче упорито реших все пак да се опитам да ги произведа на топчета и да ги сложа във фурната пък каквото излезе. Е, излезе. Даже и ги снимах ама видях, че има също така прекрасна снимка и няма да товаря темата с още една, две чинии с курабийки.
Благодаря ти за рецептата Биски.
МД, оказа се че бях права - както и аз така и малкото Маче не обичаме курабийки, то с много зор изяде 1 и 1/2, но пък Мацов беше ужасно щастлив. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 19 Фев, 2008 9:32 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Коментарите за математиците и точните мерки са преместени тук.

В тази тема ще обсъждаме курабийките ;)
[hide]Ще ида да замеся тесто за тази прелест, че от толкова модераторстване изгладнях :lol: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 19 Фев, 2008 10:16 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ето това са въпросните. В два варианта - по-тъмни и по-светли.
Тъмни
Image
Светли
Image


Attachments:
Kurabiiki_2.jpg [60.44 KiB]
Not downloaded yet
Kurabiiki_1.jpg [63.31 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 19 Фев, 2008 10:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Искааааам и аз!


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 20 Фев, 2008 10:02 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Завиждам му на Мацов, ама и ние от два дена закусваме с курабийки 8)

Вчера и моето дете поиска курабийка (купешка, разбира се :-? ) и не я изяде, въпреки скромните и размери. Така че, Мацо, не само твоето Коте бойкотира курабийките.


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 20 Фев, 2008 10:59 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Вчера и моето дете поиска курабийка (купешка, разбира се :-? ) и не я изяде, въпреки скромните и размери. Така че, Мацо, не само твоето Коте бойкотира курабийките.


Може да прозвучи ужасно, но не знам какво им харесват хората. Аз съм фен на по-ронливите бисквитки, като тези в кръглите кутии дето ги продават. Иначе курабийките стават само ако им добавя топло прясно мляко, може би масло и мармалад или сладко. Ама това вече няма да са курабийки, а други някакви.


 Profile  
 
 Рецепта: Курабийки
Сготвено на: 20 Фев, 2008 11:10 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Всички курабийки, паднали жертви на бойкот от страна на мъже и деца, можете да изпращате на следния адрес:

Алеко
Главен Гладник
София


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB