Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Юни, 2018 7:32 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 06 Дек, 2004 4:52 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Тесто:
400 г маргарин
4 ч.ч. брашно
2 яйца
1 с.л. захар
1,5 с.л. оцет
щипка сол

Яйцата, захарта, оцета и солта се слагат в чаена чаша (250 ml) и се долива вода, докато чашата се напълни (не до ръба, малко по-малко).

От продуктите много бързо се замесва тесто, което се разделя на две равни части и се слага в хладилника за 1 час. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълна кора около 1/2 см дебела, набожда се с върха на остър нож, за да не стане на мехури и се пече до златисто оцветяване. По същия начин се прави и втората кора.

След като корите изстинат, се избира по-представителната за горна. Долната кора се намазва с крем (сладкарски, смесен наполовина с маслен (масло+пудра захар и ванилия)) и отгоре се слага горната кора. Сладкишът се нарязва на правоъгълни парчета, наръсва се с пудра захар и се папка.

По принцип тази рецепта е за торта Наполеон, ако решите да я правите нея, от това тесто се правят 10-12 кори,които се намазват с крем и най-отгоре и отстрани се украсява с най-грозната кора, начупена на трохи. Трябва да престои поне една нощ в хладилника (в идеалния вариант в пластмасова кутия за торта с капак), за да попият корите от крема.

Само че мои близки, опитвали истински Наполеон наричат моя вариант 'млечна баница', те предпочитат крем от 400 г масло и 2-3 кутии кондензирано мляко. О вкусах не спорят ;)


Last edited by biskvitka on 28 Май, 2005 10:03 am Съб, edited 3 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2004 5:02 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
biskvitka написа:
Тесто:
. Само че мои близки, опитвали истински Наполеон наричат моя вариант 'млечна баница', те предпочитат крем от 400 г масло и 2-3 кутии кондензирано мляко. О вкусах не спорят ;)


:lol: :lol: Ха -ха .. 800гр. масло(слагам и това за тестото) + кондензирано мляко 2-3 кутии.. :shock:
Твойте приятели не се шегуват.. ;)
Благодаря ти за рецептата,лесния вариант задължително ще направя.. 8) ,а ако се получи ще пробвам да направя торта.!


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Дек, 2004 6:28 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В случая тортата е 'лесният' вариант. При големите кори почти винаги стават гафове, докато от 10-12 по-мънички все ще имаш поне две прилично изглеждащи. Да не говорим, че и при нарязването корите се ронят и гледката на назъбени краища не е от най-прекрасните :cry:. Трябва ти остър като бръснач нож, за да се справиш с питата.

Има и друг номер, да печеш корите в по-малки тави и така вместо 2 големи кори да направиш 3 или 4 по-малки.

А ето тук има една лесна (по-точно опростена) рецепта за торта Наполеон. Но по-вкусна от онази с осемстотинте грама масло нямаааа.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:34 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Мерси!
Сега тъй като е очевидно,че се справяш с руския по добре от мен..мойто обучение по руски едно време не включваше кулинарни терминологии :) ;) и сега искам нещо да те питам..
:arrow: сметаны=заквасена сметана?
:arrow: сливки=течна сметана?
:arrow: сливочного масла=масло?Обаче някъкво по специално или краве?

Преглеждайки руските сайтове до такива догадки стигнах.Ако греша ,поправи ме!Да не стане после някой фал.. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:50 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Догадките ти са абсолютно правилни. Кравето масло е 'сливочное', защото се прави от каймак (сливки). А иначе на руски всички мазнини, с изключение на маста('смалец' - ако случайно я срещнеш), се наричат 'масло'. За сметаните е така, както си го написала.
Пожелавам ти успех! И пиши, какво се е получило, както и за колко секунди е било унищожено ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Дек, 2004 1:54 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси!Смятам да го пробвам още този уикенд..и ще докладвам! 8)
П.С. Ще си набавя часовник с таймер,специално за случая.. ;) :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Дек, 2004 12:07 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Най-сетне днес успях да я направя!!Сутринта,когато повечето "дразнители" напуснаха къщата.Кой ще я чака да отлежи цяла нощ..6 часа беше оптималния вариант.:)
Ето, какво се случи с половината преди малко.. :eat: :eat: :lol: :lol:
Стана страшно вкусна!!! :kiss:
Благодаря ти, мноого!!Въобще не ми беше трудно,както очаквах. 8) Възползвах се от съвета ти и направих торта!Получиха ми се 8 кори + 1 за украсата.Само крема ми беше малко и трябваше да направя още... :oops: .Най- учудващото за мен беше ,че на вид изглежда съвсем прилично ,за протокола тортите ,които обикновенно правя, винаги едната им половина изпитва по- силно силата на зенмото питегляне и са меко казано "раздвижени" .. :oops: :lol: :lol:А сега изглежда ,почти като тази от сайта на Ирина..
А колко е вкусна.. 8) Извинете ме за словоизлиянията,обаче когато бях малка една приятелка на майка правеше "Торта "Добуш" всеки път когато и гостувах (или едни божествени еклери),това беше най-любимата ми торта..Този "Наполеон" ми напомня малко на нея.. :facelick: :facelick:
Мерси!Мерси!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Дек, 2004 11:06 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
8) Предлагам дефектите да станат ефекти, т.е. фирмената торта на Лудетина да се казва 'Наклонената кула в Пиза'. Повярвайте ми, този наклонен ефект се постига изключително трудно, а с подходящото име ще събере овациите на всички присъстващи :kiss: .


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Дек, 2004 12:11 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Шегаджийка... :lol: :lol:

Ще помисля върху предложението ти.. ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB