Тесто:
400 г маргарин
4 ч.ч. брашно
2 яйца
1 с.л. захар
1,5 с.л. оцет
щипка сол
Яйцата, захарта, оцета и солта се слагат в чаена чаша (250 ml) и се долива вода, докато чашата се напълни (не до ръба, малко по-малко).
От продуктите много бързо се замесва тесто, което се разделя на две равни части и се слага в хладилника за 1 час. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълна кора около 1/2 см дебела, набожда се с върха на остър нож, за да не стане на мехури и се пече до златисто оцветяване. По същия начин се прави и втората кора.
След като корите изстинат, се избира по-представителната за горна. Долната кора се намазва с крем (
сладкарски, смесен наполовина с маслен (масло+пудра захар и ванилия)) и отгоре се слага горната кора. Сладкишът се нарязва на правоъгълни парчета, наръсва се с пудра захар и се папка.
По принцип тази рецепта е за торта Наполеон, ако решите да я правите нея, от това тесто се правят 10-12 кори,които се намазват с крем и най-отгоре и отстрани се украсява с най-грозната кора, начупена на трохи. Трябва да престои поне една нощ в хладилника (в идеалния вариант в пластмасова кутия за торта с капак), за да попият корите от крема.
Само че мои близки, опитвали истински Наполеон наричат моя вариант 'млечна баница', те предпочитат крем от 400 г масло и 2-3 кутии кондензирано мляко. О вкусах не спорят