Рецептата е на
Радост, изпълнението - на сина ми, само снимката е моя.
Много ароматен, сочен и вкусен сладкиш - всички хапнахме по 2 парчета, дори и капризното ми дете яде (все пак си е негов

)
1 яйце
1 непълна ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
Яйцето се разбива със захарта, добавят се олиото, брашното и млякото със содата.
Тестото се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка.
Блатът се пече в предварително загрята до 200 С фурна около 10 мин, после се намалява на 180 С. Готов е, когато стане златист и клечка, забодена в средата, излезе суха.
Изважда се от фурната, набожда се на няколко места с клечка или шишче и както е горещ, се намазва с боров мед (при мен бяха 5 с.л.) и се поръсва с кокосови стърготини.
Вариант: Може блатът да се остави да изстине и да се намаже със сладко и да се поръси с орехи.
Сладкишът се поднася изстинал (дано имате търпение да го изчакате).