Много нежен, изискан и мек десерт. Морковите изобщо не се усещат.
За хапване през седмицата1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
1 1/2 ч.л. канела
1 пак. ванилия
3/4 ч.ч. олио
3 яйца
2 1/2 - 3 средноголеми моркова
стафиди
1 ябълка
от себе си добавих 6 ореха и 2 с.л. вода, защото морковите ми не бяха никак сочниЗа празници се намазва с крем:
300 г заквасена сметана
150 г течна сметана (поне 30 % масленост)
орехи
Олиото се разбива със захарта (
при мен беше 1/4 ч.ч. масло и 1/2 ч.ч. олио) и ванилията, добавят се настърганите на едро ренде моркови (
моите моркови бяха поизсъхнали и не ставаха за рендосване, затова ги накълцах). Към сместа се прибавят канелата, стафиди (
сложих шепичка, защото много ги обичам) и нарязана на кубчета ябълка. Яйцата се добавят едно по едно (
отделих белтъците от жълтъците, разбих белтъците на сняг, за да стане десертът по-пухкав). Накрая се добавя брашното, предварително пресято с бакпулвера. Бързо се разбърква тестото и се изсипва в тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене.
Десертът се пече в предварително загрята до 180 С фурна. Като се зачерви хубаво отгоре, се покрива с фолио и се допича, докато клечка, забодена в средата, излезе суха.
Изважда се от фурната и след около 5 мин се отделя много внимателно от формата. Оставя се да изстине.
Кейкът е много вкусен и така (
точно в този му вид го хапнахме и беше прекрасен!)
За по-официални случаи се приготвя
крем.
Сметаната се разбива с малко захар, добавя се течната сметана и продължаваме с разбиването, докато кремът се сгъсти и увеличи обема си.
Изпечения блат се разрязва през средата, намазва се с крем и се поръсва с орехи. Отгоре също се намазва с крем и се ръсят обилно орехи.
Не е необходимо тортата да стои дълго време, докато поеме от крема.
Ако случайно остане парченце и се държи в хладилника, тортата е все така вкусна.
Източник:
Иннеса от кухарка.ру
Забележка:
ако стафидите не се накиснат предварително в алкохол или гореща вода, ще поемат влага от тестото и сладкишът ще стане сух и ронлив.