Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:02 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Фев, 2007 12:19 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много нежен, изискан и мек десерт. Морковите изобщо не се усещат.

За хапване през седмицата
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 пак. бакпулвер
1 1/2 ч.л. канела
1 пак. ванилия
3/4 ч.ч. олио
3 яйца
2 1/2 - 3 средноголеми моркова
стафиди
1 ябълка
от себе си добавих 6 ореха и 2 с.л. вода, защото морковите ми не бяха никак сочни

За празници се намазва с крем:
300 г заквасена сметана
150 г течна сметана (поне 30 % масленост)
орехи

Олиото се разбива със захарта (при мен беше 1/4 ч.ч. масло и 1/2 ч.ч. олио) и ванилията, добавят се настърганите на едро ренде моркови (моите моркови бяха поизсъхнали и не ставаха за рендосване, затова ги накълцах). Към сместа се прибавят канелата, стафиди (сложих шепичка, защото много ги обичам) и нарязана на кубчета ябълка. Яйцата се добавят едно по едно (отделих белтъците от жълтъците, разбих белтъците на сняг, за да стане десертът по-пухкав). Накрая се добавя брашното, предварително пресято с бакпулвера. Бързо се разбърква тестото и се изсипва в тортена форма, на дъното на която е сложена хартия за печене.

Десертът се пече в предварително загрята до 180 С фурна. Като се зачерви хубаво отгоре, се покрива с фолио и се допича, докато клечка, забодена в средата, излезе суха.

Изважда се от фурната и след около 5 мин се отделя много внимателно от формата. Оставя се да изстине.

Кейкът е много вкусен и така (точно в този му вид го хапнахме и беше прекрасен!)

За по-официални случаи се приготвя крем.
Сметаната се разбива с малко захар, добавя се течната сметана и продължаваме с разбиването, докато кремът се сгъсти и увеличи обема си.

Изпечения блат се разрязва през средата, намазва се с крем и се поръсва с орехи. Отгоре също се намазва с крем и се ръсят обилно орехи.

Не е необходимо тортата да стои дълго време, докато поеме от крема.

Ако случайно остане парченце и се държи в хладилника, тортата е все така вкусна.

Източник: Иннеса от кухарка.ру

Забележка: ако стафидите не се накиснат предварително в алкохол или гореща вода, ще поемат влага от тестото и сладкишът ще стане сух и ронлив.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 12:34 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Този сладкиш направо разби илюзиите на малкото зайче от вица, което пита:

-Имате ли торта с моркови?
-Имаме, отговаря продавачът.
-Много е гадна, нали?

Не, Зайо, изобщо не е гадна, а морковите не се усещат (за какво се слагат, не ми е ясно :roll:), но беше много вкусно.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 1:28 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Това ми е един от най-най-любимите сладкиши, мерси, Биски :kiss:
Само че ще пропусна стафидите...
Шефе, ако беше без моркови трябваше да се казва non-carrot cake :lol: Съвсем на място са си!


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 2:16 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
КП, не ставаше въпрос за името :P.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 2:26 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ако морковите се усещаха, дали вицът нямаше да е актуален, Мистър. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 2:39 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Именно, защо тогава се слагат, след като не се усещат? За аромат ли, за плътност ли? Ей, ама човек да не попита нещо 8).


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 3:34 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Според мен е за сочност - плод в тестото. И ароматът се променя.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 4:02 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Предполагам, че морковът се слага и за сладост.
Когато озверея за сладко, хапвам моркови, засега помага :)
Но ако са в комбинация с кейк... :facelick:

Вицът за зайчето се оказа верен - моето зайче-захарайче също не хареса сладкиша, макар иначе да си хапва до килограм моркови на седмица :(


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2007 4:39 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Е, добре де, каза човекът от простолюдието. Защо, щом като морковите не се усещат, не ги замените с нещо? Примерно кайсия, праскова, ябълка...? (Който си е помислил, че ще кажа "вратна пържола", има съвсем грешно мнение за мен! :mrgreen: )


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB