На вкус донякъде напомня за Наполеон - същите тънки и хрупкави кори, както и тежък крем. Белтъците отгоре я правят по-нежна. За любителите на много сладкото.
Заради бялата глазура синът ми я нарече "Торта със сняг". После погледна към прозореца и каза: "Не, не е със сняг, с дъжд е"
за 4 порции
За корите:
200 г брашно
1 с.л. захар
4 жълтъка
1 яйце
1/2 с.л. етилов алкохол 96 градуса
25 г меко масло
За крема:
1 литър прясно мляко
350 г захар (
сложих 250 и пак беше прекалено сладко)
1/2 шушулка ванилия (
в края на варенето долях 1/2 капсула ванилова есенция)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
за целувките (Merengue italiano):
125 белтъци
250 г захар
6 с.л. вода
Приготвяне:
Брашното се пресява и в средата на купчинката се прави кладенче, в което се изсипват захарта, жълтъците и яйцето, алкохолът и маслото. Замесва се тесто и се оставя да отлежи около 10 мин. (
Замесих го в робота, като добавих и щипка сол).
От тестото се оделят 8-9 пачета, оформят се на топчета и се разточват (
при мен станаха 9 кръгли кори с диаметър 18 см - изрязах ги с помощта на чиния, за да бъдат еднакви и с правилна форма) на кори, дебели 2-3 мм.
Корите се пекат в предварително загрята до 180 С фурна, докато леко пожълтеят. (
Надупчих корите с вилица, иначе стават на мехури и се деформират).
За крема:
Всички съставки се смесват и се варят в широка тенджера на слаб огън, като се разбърква периодично с дървена лъжица. (
Тук използвах метода на Raza със стъклените топчета.) Кремът се вари, докато стане светлокафяв и достатъчно гъст.
При мен се вари два часа, изпариха се две трети от течността, но така и не се сгъсти - млякото беше Пършевица 3%. Затова се наложи да добавя нишесте.
В края на варенето се изважда ваниловата шушулка и кремът (това е прословутият Dulce de leche) се оставя да изстине.
За целувчения пласт:
водата и захарта се загряват до 120 С или докато се получи гъст сироп.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя горещият сироп, като разбиването продължава (
без миксер няма да стане, казвам го от личен опит
), докато сместа изстине.
Сглобяване:
върху всяка кора (без най-горната) се слага крем. (Най-отгоре сложих чиния и я притиснах леко, за да стане по-равна тортата). Повърхността се залива с целувчена смес.
Тортата трябва да изглежда
така.
Източник: книгата на Лудетина World Cuisine. South America