Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:16 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Фев, 2007 11:42 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
На вкус донякъде напомня за Наполеон - същите тънки и хрупкави кори, както и тежък крем. Белтъците отгоре я правят по-нежна. За любителите на много сладкото.

Заради бялата глазура синът ми я нарече "Торта със сняг". После погледна към прозореца и каза: "Не, не е със сняг, с дъжд е" :lol:

за 4 порции

За корите:
200 г брашно
1 с.л. захар
4 жълтъка
1 яйце
1/2 с.л. етилов алкохол 96 градуса
25 г меко масло

За крема:
1 литър прясно мляко
350 г захар (сложих 250 и пак беше прекалено сладко)
1/2 шушулка ванилия (в края на варенето долях 1/2 капсула ванилова есенция)
1/2 ч.л. сода бикарбонат

за целувките (Merengue italiano):
125 белтъци
250 г захар
6 с.л. вода

Приготвяне:
Брашното се пресява и в средата на купчинката се прави кладенче, в което се изсипват захарта, жълтъците и яйцето, алкохолът и маслото. Замесва се тесто и се оставя да отлежи около 10 мин. (Замесих го в робота, като добавих и щипка сол).
От тестото се оделят 8-9 пачета, оформят се на топчета и се разточват (при мен станаха 9 кръгли кори с диаметър 18 см - изрязах ги с помощта на чиния, за да бъдат еднакви и с правилна форма) на кори, дебели 2-3 мм.
Корите се пекат в предварително загрята до 180 С фурна, докато леко пожълтеят. (Надупчих корите с вилица, иначе стават на мехури и се деформират).

За крема:
Всички съставки се смесват и се варят в широка тенджера на слаб огън, като се разбърква периодично с дървена лъжица. (Тук използвах метода на Raza със стъклените топчета.) Кремът се вари, докато стане светлокафяв и достатъчно гъст.
При мен се вари два часа, изпариха се две трети от течността, но така и не се сгъсти - млякото беше Пършевица 3%. Затова се наложи да добавя нишесте.
В края на варенето се изважда ваниловата шушулка и кремът (това е прословутият Dulce de leche) се оставя да изстине.

За целувчения пласт:
водата и захарта се загряват до 120 С или докато се получи гъст сироп.
Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавя горещият сироп, като разбиването продължава (без миксер няма да стане, казвам го от личен опит :evil: ), докато сместа изстине.

Сглобяване:
върху всяка кора (без най-горната) се слага крем. (Най-отгоре сложих чиния и я притиснах леко, за да стане по-равна тортата). Повърхността се залива с целувчена смес.

Тортата трябва да изглежда така.

Източник: книгата на Лудетина World Cuisine. South America


Last edited by biskvitka on 15 Фев, 2007 9:25 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2007 3:57 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Звучи страхотно. :clap:

Представям си колко емоционално ще се изрази Алеко като я види. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2007 4:22 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
IPA написа:
Представям си колко емоционално ще се изрази Алеко като я види. :lol:

Ще каже, че с гледане не става :mrgreen:
Биски, страхотна майсторка си, направо е връх! Толкова малко хора могат да направят свястно дулсе де лече (моето все загаря :oops: )


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2007 7:16 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Звучи страхотно. :clap:

Представям си колко емоционално ще се изрази Алеко като я види. :lol:


Тортата изглежда жестоко! Ама аз нещо не си падам по толкова много кремища.

Виж, ако беше крем фреш връз вратна пържолка, друго нещо... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2007 8:35 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Изглежда страхотно! Бая си си поиграла..:)
Похвално, мен напослеък страшно ме мързи.. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Фев, 2007 9:23 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Снимката не е моя, при мен стана абсолютен провал (най-вече във фоточастта, снимах вечерта с треперещи от глад ръце; също и при целувчената глазура, 'щото бърках с подръчни средства и материали и тя се разтече десетина минути, след като я нанесох :twisted:).
Но пък беше много вкусна :facelick: , само че едва ли ще се навия отново да правя точно тази торта.

Алеко, кремът не е много - след голямото изпаряване останаха към 300 мл мляко, като част от него дояждахме намазан на филии (трябва ли да казвам, че това е най-вкусният крем на света?).

Точице, на мен dulce de leche не ми загоря, защото го варих на слаб огън в стоманена тенджера с дебело дъно и защото убедих баща ми от време на време да бърка. Също използвах и стъклени топчета 8)

IPA, ludetina, благодаря ви, дами :).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 6 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB